Hogyan legyünk érdekesek

Russel Davies blogján volt egy bejegyzés, amit lefordítok nektek. Íme:
Hogyan legyünk érdekesek

Amíg Oregon egyetemén voltam, arról beszéltem, hogy bármilyen jövőbeli üzletembernek a legfőbb képessége az lesz, hogy érdekes legyen. Az emberek olyanokat fognak alkalmazni, olyanokkal szeretnének dolgozni (és lenni), akik érdekesek.Csomó időt töltöttem azzal, hogy a hallgatóknak arról beszéltem, hogy mivel kell felhagyniuk, gondoltam megpróbálok valami hasznosat is tanítani nekik. Mivel semmi hasznosat nem tudtam, ki kellett találnom valamit, ami lentebb következik. 10 perc leadni, de egy élet kell hozzá, hogy kiderüljön, hogy működik e, és addigra én már rég eltűntem. Haha!

Két feltételezésre alapoztam:
Ahhoz, hogy érdekesek legyünk, nyitottnak kell lennünk. Meg kell találnod mindenben azt, ami érdekes, ügyesnek kell lenned a megfigyelésben és a másokra való hallgatásban. Ha embereket (és dolgokat) érdekesnek találsz, ők is érdekesnek fognak találni téged.

Az érdekes emberek jók a megosztásban. Nem tudsz érdeklődést mutatni az iránt, aki nem mond neked semmit. Jónak lenni a megosztásban nem azt jelenti, hogy csak beszélni és beszélni és beszélni kell folyamatosan. Azt jelenti, hogy megosztod az ötleteidet, hagyod, hogy az emberek játsszanak velük és róluk beszélsz anélkül, hogy magadról kellene.

Az a csodálatos az internetben, hogy remek eszközei vannak az érdeklődés felkeltésére és a megosztásra, amiket rengetegszer használok. Persze egyértelműnek kell lennie, hogy sok más módon is lehetünk érdekesek, van amelyikhez a számítógépek egyáltalán nem szükségesek. Ez csak 10 ötlet, de ha megfogadod őket, érdekesebb leszel, vagy legalább elkezded fejleszteni azon képességeidet, melyekkel érdekes lehetsz.

Kicsit didaktikusnak, sőt, parancsolgatónak tűnnek, pedig oktató jellegűnek szántam, szabályoknak, amiket követhettek. Ha betartjátok őket és bizonyítékot adtok róla, hogy három hónapon keresztül csináltátok, küldök nektek egy csodálatos “Érdekesebb vagyok, mint három hónapja” oklevelet.

1. Minden nap készíts legalább egy képet. Küldd be a flickrre.
Magaddal kel vinned egy kamerát, vagy egy fényképezésre alkalmas mobilt. Az, hogy egy kamera van nálad és, hogy mindig résen vagy, hogy el ne mulassz egy lehetséges képet megváltoztatja a világra tekintésed módját. Arra sarkall, hogy több mindent észrevegyél, hogy képben legyél.Ha a flickrre (vagy egyéb képmegosztó oldalra) beküldöd, az azt jelenti, hogy közzé teszed. Ez arra ösztönöz majd, hogy nagyobb odafigyelést fordíts a fényképek tárgyára, ez talán egy beszélgetésbe fog belerántani a képeidről.

2. Kezdj egy blogot. Minden héten legalább egy mondatot írj.
Ez elég könnyű, ha csak ennyit tennél, csalódott is lennék. Többet kellene írnod, vagy legalább egy igaz mondatot. De úgy sejtem nem leszel képes egy mondatra korlátozni magadat, valószínűleg rákapsz majd és többet fogsz csinálni.

Könnyen úgy gondolhatunk a blogolásra, mint valamiféle újságírásra, az egyszerűbb fajtából, de talán ez is az erőssége. A blogolók (többnyire) nem mennek ki és nem nyomoznak a doglok után, nincsenek érdekes és elragadó helyeken, nincs semmilyen történetük, a mindennapi életükből kell kitalálniuk valamit. Ez arra viszi őket, hogy jó megfigyelők legyenek és észrevegyenek olyan dolgokat, amiket mások nem. És ha egy blogoló vagy, és azt a késztetést érzed, hogy írjál, rá fogsz jönni, hogy egy jegyzetfüzet mindig kell, hogy legyen nálad.

3. Legyen egy jegyzetfüzeted.
Erről már beszéltem korábban, jó dolog, csináld.4. Minden héten olvass el egy magazint, amit korábban még nem olvastál.
Az érdekes emberek mindenféle dologra nyitottak. Különböző világokat tárnak fel, olyan helyekre jutnak, amiről nem hitték volna, hogy tetszeni fog nekik, de mégis elboldogulnak és találnak benne valami érdekeset. Ennek egy könnyű módja, ha különböző témákra specializálódott magazinokat veszel, így betekintést nyerhetsz a székedből az emberi aktivitások univerzumába. Próbáljátok ki, fantasztikus.

5. Minden hónapban készíts valakivel egy 20 perces interjút, dolgozd ki, hogy hogyan tudod őket érdekessé tenni, rakd föl a netre.
Ismét, az érdekesség a nyitottságról szól. Interjút készíteni pedig arról, hogy a másik személyt sztárrá teszed, kideríted, hogy szerintük mi az, ami érdekes. Bárki lehet az alany, egy barát, kolléga, ismeretlen, akárki. Derítsd ki, hogy mi az imponáló bennük. Az interjúvolás megtanít arra, hogy ne köss bele mindig, arra kényszerít, hogy hallgass. Ezt jó dolog gyakorolni. (És megéri megjegyezni azokat, akik jók benne.) Ha felrakod a netre, azzal megosztod. A megosztás pedig egy olyan dolog, amihez hozzá kell szoknod.

6. Gyűjts valamit
Ez bármi lehet, például képek dolgokról. Válj szakértővé valamiben, ami nem megszokott és alulértékelt. Legyen egy szenvedélyed. Tanulj meg hogyan kell ezt elmondani az embereknek anélkül, hogy elijesztenéd őket. Találd meg azt a pár embert, akinek hasonló az érdeklődése, tanuld meg, hogy abban a közegben hogyan lehetsz hasznos.

7. Hetente egyszer ülj be egy kávézóba és mások beszélgetéseire figyelj. Jegyzetelj, blogolj róla (óvatosan).
Kicsit kukkants bele mások életébe. Halgass a beszédükre és meggyőződéseikre. Próbáld meg őket leírni. (Ne hagyd, hogy meglássák. Próbáld meg nem összeveretni magad.) Ne erőltesd, ne ugrálj egyik asztaltól a másikhoz jobb téma után kutatva, csak figyelj azokra a beszédfoszlányokra, amik hozzád jutnak.

8. Minden hónapban írj 50 szót egy képről, írásról, zenéről, filmről/tévéműsorról. Próbálj különféle művészeti stílusokból, ha tudsz. Blogolj róla.
Ha a kreatív szakmában akarsz dolgozni (és nemsokára már minden munka kreatív munka lesz) meg kell szoknod, hogy véleményt kell kialakítanod mindenféle művészeti dologról. Még akkor is, ha nem túl művészi. Nem szabad kényelmetlenül érezned magad olyan dolgokról való vélemény megfogalmazásánál, amiről nem tudod, hogy hogyan készült vagy hogyan kell csinálni, mint például a zene vagy írás. Jobbá válsz a gyakorlás útján és ha megosztod amit írtál.9. Csinálj valamit
Csinálj valamit a két kezeddel. Készíts valamit a semmiből. Lehet fonás, szövés, Lego, sütés vagy kötés. Hagyj időt magadnak, hogy kimássz a bőrödből. Kezdj valami olyasmibe, amihez ötleted sincs, hogy hogyan kell kezdeni. Szerezz valamit a make-ről és próbáld ki, annak a tudatában, hogy elsőre valószínűleg nem fog sikerülni. Az emberek imádják azokat, akik csinálni tudnak valamit. Blogolj a dolgaidról, vagy ha nagyon jól csinálod, talán az etsyn is megoszthatod őket.

10. Olvass:
Understanding Comics – Scott McCloud
The Mezzanine – Nicholson Baker
The Visual Display Of Quantitative Information – Edward TufteEzek a könyvek mind jók a maguk nemében és arra is jó példák, hogy vannak emberek, akik érdekeltek olyan dolgokban, amikről mások azt gondolják, hogy baromság, de úgy tudják előadni, hogy te is kedvet kapsz hozzájuk. Ez jó.

És ennyi lenne.

Vannak még ötleteitek?

Szabi

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: