Másnaposság

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én régen sohasem voltam másnapos, mostanában viszont szörnyen, és mondanom sem kell, ennek nagyon nem örülök, szóval kutakodtam egy kicsit, hogy megtudjam, hogyan lehet elkerülni anélkül, hogy lemondanánk a piáról. Valljuk be, mindenki volt már másnapos (aki nem az vagy rettentő unalmas, vagy mormon), így azt hiszem ez mindenkinek a hasznára fog válni.

Tünetei:
Butaság lenne erre sok szót vesztegetni, ha ki vagyunk száradva, rettentően fáj a fejünk és a gyomrunk és üres a pénztárcánk, akkor minden bizonnyal másnaposak vagyunk.

Az első lépés, hogy megtudjuk, mitől is vagyunk másnaposak.
Nem véletlenül hívják a detoxikálót detoxikálónak, amikor iszunk a szervezetünkbe mindenféle méreganyagok kerülnek az alkohol mellett, és főként ezeknek köszönhetjük a másnaposságot. Általános szabály, hogy minél sötétebb egy ital (pl vörösbor, sör), annál több káros anyagot tartalmaz, ezért célszerű a világosabbakat előnyben részesíteni (pl vodka, fehérbor). Plusz még egy fontos tényező, minél olcsóbb valami, annál több káros anyagot tartalmaz, szóval ne csodálkozzunk, ha a 160 Forintba kerülő két literes minőségi kannásbor után másnap meg akarunk halni.

Szóval amikor partizni megyünk, akkor tudatosan beszennyezzük magunkat. Az idő-mennyiség-súly hármasságból már aznap lehet következtetéseket levonni, hogy milyen kilátások elé nézünk az ébredés után. Ha soványak vagyunk és sokat iszunk rövid idő alatt, és ez az este bármely tetszőlegesen kiválasztott időszakára igaz, akkor nem lesznek túl jók ezek a kilátások, de azért nincs minden veszve.

Rákészülés:
Mint mindenre, az ivásra is fel kell készülni lelkiekben, pénzügyileg és gyomorügyileg is. Két dolog van, amit célszerű a parti elött megtenni. Az első, hogy egyél és ne menj éhgyomorral bulizni. Az étel felszívja amit megiszol és kevesebb dolog kerül minden a véráramba. A másik pedig, hogy igyál (alkoholmenteset). Italozás közben úgyis tízpercenként fogsz a vécére járni és több fog kimenni, mint amennyi be. A másnapi dehidratációt enyhíteni lehet, ha már előre betárazod a szervezeted némi folyadékkal.

Mit tegyünk az ivászat közben?
Ha az lenne a legfőbb cél, hogy ne legyünk másnaposak, akkor egész egyszerűen nem rúgnánk be és kész. Amikor elkezdünk inni, az előrelátás, önmegtartóztatás, mértékletesség nem tartozik a főbb erényeink közé, így az ivás közbeni jótanácsokat fölöslegesnek tartom. Tudja az ember, hogy meg kellene válogatnia, hogy mit iszik, alkoholmentes itallal pótolnia kellene az eltávozott folyadékot és nem kellene egy órán belül egy alkoholos italnál többet inni, de ezeket úgyse tartjuk be, mert ott akkor épp nem nagyon érdekel.

Mit tegyünk amikor hazaértünk?
Bonyolult dolgokat itt is fölösleges lenne mondani, ha a hazaérkezéskor nem ájulunk el rögtön, akkor célszerű pár pohár vizet inni és elmenni pisilni, hogy fél óra múlva ne kelljen.
Fontos, hogy fejfájás csillapítót ilyenkor nem szabad bevenni! A gyógyszerek bántják a gyomrot, és csak felerősítik a másnaposság tüneteit. Plusz a hatóanyagok az alkohollal keveredve egészségtelenek, főleg a májra nézve. Nem véletlenül van a dobozra írva, hogy alkohollal együtt fogyasztani tilos.

Mit tegyünk, ha magunkhoz tértünk?
Hurrá, élünk, bár valaki egy ütvefúróval vési a tarkód, egy másik fazon alád tólt egy ringlispílt és még mindig forog a világ és meg akarsz halni. Mit a teendő ilyenkor? Irány vissza aludni. Ha dolgozni kellene, telefon a főnöknek és beteget jelenteni. Még csak színlelni sem kell, a hangod (főleg egy karaoki parti után) biztosan elgyötört lesz.

Mit ne tegyünk?

 • Nincs több pia. Vannak akik a reggeli gyógysörre és hasonlókra esküsznek, de ez nagyon egészségtelen. Időt kell hagyni a szervezetnek, hogy megtisztítsa magát.

 • Finoman a kávéval. A kávé is elvonja a folyadékot és még jobban kiszáradunk tőle.

 • Lehetőleg ne menjünk emberek közé, mert annak nem lesz jó vége (:

A másnaposságot egyik pillanatról a másikra elűzni nem lehet, de vannak módok, rá, hogy a tüneteit gyengítsük.

 • Igyál, hogy megszüntesd a dehidratációt

 • Mozogj. Bár másnaposan ez nagyon kellemetlen, de megindul tőle a vérkeringés és az izzadással elöbb megszabadulsz a káros anyagoktól.

 • Szex. Elindul az endorphin termelés és nem leszünk olyan fenemód depressziósak és antiszociálisak.

Számtalan legenda szól mindenféle kotyvalékról, ami elvileg elűzi a másnaposságot, van aminek van alapja, és van aminek nincs.

 • A soyouwanna.com hivatalos másnaposságűzője ígéretesnek tűnik: Vegyél be két aspirint, 200mg cysteinet (élelmiszerboltokban kapható), 600mg C vitamin, 1 tabletta B viamin komplex, majd a következőket dobáld be egy mixergépbe és idd meg: 1 banán, egy kis konzerv V-8 (Tamsnak hála megtudtam, hogy ez valami sportital és semmiképpen nem motorolaj), 6 nagy eper, 2 evőkanál méz, 1 pohár narancslé, 1-2 pohár tej, negyed evőkanál só, kis mogyoró. Tele van vitaminnal, ártani biztos nem árt… Plusz a banán+tej+méz kombóba többször is belebotlottam, szóval lehet benne valami.

 • Ginzeng. A ginzeng úgy tűnik mindenre jó, energikusak leszünk tőle, jobban megy majd a szex és állítólag még a másnaposság tüneteit is gyógyítja.

 • Prarie Oyster, a Cowboy Bebopos Spike is ezt issza, szóval biztos jó lehet. Egy nagy pohárban össze kell keverni két nyers tojást, tabasco szószt és egy gint. Bár a szósz és a gin rossz hatással lesz, a két tojás jót tesz a pocinak, és Spike is ezt issza.

 • Sportitalt inni, az tele van vitaminnal.

 • Kólát inni, mert van benne cukor, a koffein kicsit talán helyrepofoz, jót tesz a dehidratációnak, és a bubi talán jól fog esni.

 • Elmenni a szaunába, izzadni egy kicsit, majd bemenni a hidegbe. Bár ez eléggé megvalósíthatatlannak tűnik, fél óra alatt állítólag teljesen megszünteti a másnaposságot.

 • Firecracker: fele-fele arányban tequila és tabasco szósz. Hm, ez lehet, hogy annyira rossz, hogy már jó…

 • Másnaposság elleni tea. Lehet kapni a DM-ben, egy próbát megér.

 • Ezeken kívül általánosan elmondható, hogy olyat enni, inni, amiben vitaminok vannak jó, és pihenni kell, nem szabad semmit (kávé, cigi, gyógyszer) túlzásba vinni.

Várom a ti másnaposságűzőiteket és jelentkezőket keresek, hogy kipróbálják, melyik a legjobb. A legjobbnak bizonyuló kap majd tőlem egy csodálatos “Másnaposságűző sámán vagyok” oklevelet.

Szabi

Reklámok

10 hozzászólás to “Másnaposság”

 1. Ha jól emlékszem, akkor a V8 egy sportturmix, legalábbis bicikliboltokban szoktam a polcon látni.

  Az egyetlen igazi gyógyír a kóla, abból is a minőségi (bocs, drága) és semmiképpen sem cukormentes. A buborékot az első kortyból érdemes kirázni, mert szar gyomornál könnyen kiváltja a gagreflexet (ergo lehet, hogy megadja a hányás első löketét). Az ominózus reggelen nekem nagyon megtetszettek a Petőfi ucai bokrok, de aztá épp hogy megúszták. Szerencsére. A szex semmit nem ér a másnaposság reggelén, kivéve ha van benned annyi energia, hogy addig húzd, amíg le nem mozgod a sok szart, ugyanis csak időleges hatású az egész. Amint vége az extázisnak, ugyanott találod magad, mint ahol előtte voltál. Ha mégis van annyi energia benned reggel, hogy ezt véghezvidd, akkor máskor csapj nagyobb bulit, mert a reggeli energia csak annak a jele, hogy nem vágtad eléggé szét magad.

  A séta ellen annyit, hogy igaz, hogy jó a hideg levegő, mert legalább a rosszullét elmúlik, de ha rádjön a hányás, akkor nem jó, ha a remegés miatt elesel és pont a saját hányásodba.

  Amúgy az egyszerű betartható recept másnaposság ellen az, hogy este ivás közben időnként iszol egy kör szódát, meg az este folyamán megeszel pár szelet csokit (vagy tinipiákat iszol), lefekvés előtt fogat mosol és iszol egy pohár vizet, reggel pedig kóla, utána meg ha marad is következmény, azt büszkén viseled.

  FYI: azért voltunk ennyire kurva másnaposak, mert a rengeteg szar után sört ittunk. Rövidek és/vagy sokféle ital után sör az TILOS.

 2. Mostanában már odafigyelek, hogy ne csapjam szét magam, ha mégis megtörténik, a fokhagymás piritos + sok tea (minden nélkül) kombó gyors eredményt hoz :).

 3. Apdételtem a V-8-at, tenx Tams (=

  Dagenham, én mostanában a “ritkán de akkor nagyon” elvet követem, csak még nem tudom eldönteni, hogy ez jó vagy rossz ((=

 4. […] Randi és szex. Óhó, kezd izgalmassá válni… kezdjük a randinál. Meg kell győződnünk róla, hogy a kiszemeltünk nem egy baltásgyilkos, hogy a nemével minden stimmel e. Ha minden rendben, a randi még mindig balul sülhet el és nem árt tudni, hogy hogyan szökhetünk meg. Ha netán eljutunk a szobáig, gondot okozhat egy pár kellemetlen ruhadarab (pl. melltartó) eltávolítása, és csak ez után jön a reggel! A reggelre van másnaposságűző tanácsuk nekik is, de az enyém sokkal jobb, viszont egy csokornyi hasznos teendőt felsorakoztatnak a szerzők, hogy mit tegyünk, ha gőzünk sincs, hogy hogy hívják a partnerünket. Fiúk, írjátok föl egy papírra, lehetőleg ne hagyjátok el, reggel elővenni és követni. […]

 5. Sziasztok! Az egyik szórakozóhelyen találkoztunk egy temékkel vörös dobozban van, szondával csomagolva. PROTECT ANGEL a neve, ŐRANGYAL PLUSZ. Eszméletlen jó!! Tuti! Nekünk nagyon bevált, pedíg tudunk szenvedni :)

 6. Szia Sanya76! Sziasztok! HÚÚÚ de osztom a véleményed!!! Az Őrangyal PLUSZ szondával, az nekünk is bejött és mentett!!!! Én is ajánlom a kis csapatunkkal mindenkinek aki ilyenben szenved. Azt hiszem a http://www.protectangel.com oldalon elérhetitek, megnézhetitek. Szuper!!

 7. Nagyon megtisztelő, hogy az én blogomon spameltek, csak egy pár dolgot fűznék hozzá. Egyrészt fogadjatok valami normális webdizájnert, hogy átláthatóbb legyen az oldal és kinézzen valahogy, mert pl piros háttérre pirossal írni nem a legszerencsésebb dolog. Másrészt a szövegeket írassátok valakivel, aki tud magyarul, hogy ne legyen tele helyesírási hibákkal és értelmetlen mondatokkal. Hogy a termék milyen, azt nem tudom, de egy ilyen weboldal láttán tuti, hogy nem fogom megrendelni.
  Ezt nem bántásból mondtam, építő jellegű kritikának szántam.
  Üdv

 8. […] Egyik első, és talán legértelmesebb bejegyzésem a másnaposságról szólt, egész pontosan arról, hogy hogyan lehet elkerülni. Ezt most kiegészíteném egy kis […]

 9. homeclone Says:

  nyaralás alatt tapasztaltam hogy reggelente 20-30perces laza úszással teljes mértékben meg lehet szűntetni a másnaposság kellemetlen tüneteit(csak elkezdeni nehéz) és újult erővel tudod folytatni a züllést:) már mindent próbáltam és próbálok most is, de ez az 1etlen ami nem csak enyhíti hanem megszűnteti a problémákat…
  csak 1 medence kell hozzá:(

 10. Az, hogy minél sötétebb egy ital annál károsabb, egy marhaság! A vörösbor egészségesebb mint a fehér mert tele van flavonoidokkal. A vodka sokkal károsabb mint a vörösbor.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: