Drogok

Ha valaki sok weboldalt és fórumot ovlas, megfigyelheti, ahogy az aktuális témák terjednek. Elindulnak az egyik helyen, aztán, mint egy hullám, mennek máshova. Hogy mást ne említsek, pár hete először a fórumokon ütötte fel a fejét az emó téma, aztán az indextől az origóig mindenhol lett hirtelen cikk, majd még a tévébe is bekerült. Érdekes lenne ebből a hullámzásból egy animált ábrát csinálni, biztos jól nézne ki. A legújabb téma, ami egymástól alig pár napos különbséggel bukkant fel az általam látogatott fórumok közül kettőn is, az a drog kérdéskör. A trend hullámain virtuális szörfdeszkámon lovagolva most én is írok erről, erősen világmegváltó jelleggel. Katt beljebb!

A drog szó nálunk nagyon érdekesen működik, a legtöbb esetben a pejoratív értelmében használjuk. Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy az alkohol, a gyógyszerek, a kávé is drog. Nem mondjuk egy dohányzóra azt, hogy drogos, pedig az. Továbbá a legtöbbször nem tesznek különbséget a könnyű és nehéz dorogok között, egyszerűen már a szó hallatán elzárkóznak a témától, pedig ezeknek is vannak fokozataik. Nem mindegy, hogy valaki egy liter sört vagy egy liter abszintot iszik meg naponta. Nem mondjuk azért senkire sem, hogy alkoholista, mert pl buliban iszik. Ezzel szemben, ha valaki egy tiltott szerrel él, akkor már elkönyvelte magát drogosként. Arra tippelek, hogy ez a tájékozatlanság miatt van.

Ilyenkor szoktak azzal jönni, hogy nem véletlenül tiltott az, ami. Viszont, mivel egy roppant káros drog, az alkohol legális, teszem fel a szerintem jogos kérdést, más miért ne lehetne az? Szerintetek ki fog verekedést kezdeményezni, egy részegen támolygó alak, vagy egy betépett hippi, aki ül egy padon és kuncogva bámul maga elé? A részegen hazatérő jómunkásember fogja megverni a családját, vagy az, aki szanaszét csapta az agyát, és mozogni is alig bír? A probléma gyökere ott keresendő, hogy Európa kultúrája az alkoholra épül. Ha az elmúlt évszázadokban nem koccintottak volna, hanem az egybegyűlés alkalmával tekertek volna egy spanglit, akkor most minden bizonnyal az alkohol lenne illegális.

Mivel azonban az alkohol, a kávé és a cigi az európaiak hivatalos drogja, a legtöbb egyéb, nem egészségügyi okokból szedett dolog tiltva van. De jó megoldás e a tilalom? Nem. A tilalom nem oldja meg a problémát, amiért kitalálták, viszont van egy rakat káros mellékhatása.

 • Az emberek hasában óriási lukat fúr, hogy miért nem szabad, és, hogy közhellyel éljek, a tiltott gyümölcs mindíg édesebb, szerintem az illegális drogokkal élők jórésze azért teszi, mert menő. Aki pedig hozzá szeretne jutni, az úgyis megoldja, szerintem egy óra alatt bárki be tudna szerezni bármit, ha nagyon akarná.

 • Az államnak nyűg, mert csak kiadást jelent. Egy csomó bonyolult intézkedés kell a tilalom látszólagos fenntartására. Külön erre szakosodott hatóságok, rengeteg bírósági eljárás, tessék-lássék felvilágosítás, hogy miért is tiltják őket, bevétele viszont nincs belőle. Én is zúgolódnék, ha olyasmire kellene baromi sokat költnem, amiből egy fillért nem látok viszont.

 • Ezzel szemben az alvilági szervezetek jól megszedik magukat és egyre nagyobb hatalomra tesznek szert.

Fura, hogy nem tudunk a történelemből tanulni, pedig nem is olyan rég esett meg az amerikai alkoholtilalom. Mi történt akkor? Az emberek ugyanúgy ittak tovább, csak nem az állam, hanem a maffia szedte meg magát belőle. Az emberek pedig pórul jártak, mivel nem volt semmilyen garancia arra, hogy az illegális szeszfőzdékben minőségi piát állítanak elő. Aztán rájöttek, hogy ez így nem jó és feloldották a tilalmat. A drogokkal is ugyanez a helyzet.

Már megoldott dolog az egyéb drogok készítésének és ellenőrzésének felügyelete. Szigorú feltételeknek kell megfelelni, hogy valaki gyógyszert, vagy akár szeszes italt gyárthasson, ami azt jelenti, hogy a felhasználó biztos lehet benne, hogy nem patkányméregből van a vodka, amit venni készül. Ugyanezt meg lehetne tenni a drogokkal is.

Ha feloldanánk a drogtilalmat, mi történne?

 • Szinte hallom, ahogy azt gondoljátok, hogy “minden második ember függő lenne”. Szerintem az, aki használni akarja őket, az most is hozzájut, aki pedig nem, az akkor se lőné be magát, ha legális lenne. Persze, az első időben nem kizárt, hogy lenne egy kis fellendülés, bár ezt ellensúlyozandó, a közvélemény nem egy pillanat alatt változik meg, ami jelentős visszatartó erő.

 • A droggal élők nem szeméttel tömnék magukat, amit a sarki dílertől vettek, hanem minőségi, okmánnyal rendelkező anyaggal, amit a szakképzett drogárustól vesznek. Gyógyszert is a gyógyszertárostól kell kérni, természetesen drogokat sem árulhatna akárki.

 • Különbenis, úgy gondolom jogomban áll szétcseszni a szervezetem azzal, amivel akarom, egészen addig, amíg más jogait nem sértem vele.

 • Azok az állítólag hihetetlen mennyiségű pénzek, amik eddig feketén keringtek a bűnözők között, mostantól állambácsi kezén keresztül mennének, amiből ő szép kis jussot lemarkolna. (egy ideális országban ez jó dolog, nálunk a sarki díler zsebét sokkal szívesebben tömném, de ez más kérdés)

 • Az előző egyenes következménye, hogy a bűnözés hatalma gyengülne, hiszen egy hatalmas bevételforrástól elesne. Persze lennének olyanok, akik olcsóbban adják a cuccot a bolti árnál, de azok valószínűleg olyanok is lesznek. Gondoljunk csak a nagypapa boraira. Van egy pár gyöngyszem, de a legtöbb förtelmes.

Első ránézésre mindenkinek kedvező lenne az új felállás, miért nincs akkor így? Egyrészt manapság trendi straight edge-nek lenni, másrészt ezt a radikális változtatást senki sem meri bevallani, mert a konzervatív nézeteket valló országok között (gyakorlatilag majdnem az összesben) erős ellenérzést váltana ki. Lehetne azt is mondani, hogy az emberek kezébe ilyeneket nem szabad adni. Vannak olyan dolgok, amikhez felügyelet kell, ugyanúgy, ahogy a kisgyerek kezébe sem adják a kést. Azzal egyetértek, hogy az embereket fel kell készíteni. A jelenlegi drogprevenciós oktatás kb semmit sem ér, attól nem lesznek tisztában a hatásokkal a gyerekek, hogy 45 percben valaki mond egy pár dolgot. Tudja mindenki, hogy mi mivel jár, viszont legyen a saját joga eldönteni, hogy kell e, vagy sem. Felnőtt embereket nem kell, hogy állambácsi úgy pátyolgasson, hogy börtönnel fenyegetőzik. Ez egy nagyon gyerekes hozzáállás, ideje lenne felnőtt emberek módjára kezelni a problémát, és nem így.

Hogyha pedig valaki bármilyen szerhez nyúl a hatásainak teljes ismeretében, és függővé válik, annak úgy kell. Radikális nézet következik, de ez akár a huszonegyedik század természetes szelekciója lehetne. Nem állítom, hogy nem az, mértéket tartani és nem függővé válni a legnehezebb dolog. Aki nem bírja megállni és tönkreteszi magát vele, az úgy járt. Tudott a hatásairól, az ő hibája.

A drogok betiltása kb olyan dolog, mintha betiltanák a szakadékokat, mondván baromi veszélyesek. Mi lenne az értelmes megoldás? Korlátot rakni, meg nagy sárga táblát, hogy “vigyázat, bazi mély és nem jó, ha leesel”, aztán ha valaki akarja, és úgy gondolja, hogy elég erős hozzá, vesz kötelet, odaerősíti a korlátra és lemászik, vállalva a kockázatot, hogy leesik. Aki pedig nem akarja, az egész egyszerűen tovább megy, esetleg megjegyzi magában, hogy ő nem merne lemászni, még a korláthoz sem mer odamenni, teljesen vakmerőek, akik megpróbálják. Mi van most? Korlát nincs, a táblát az iskolában évente egyszer körbeviszik, és áll egy ember a szakadék szélén, aki az arra járókat lelöki, miközben a pénztárcájukat kiveszi a zsebükből. A távolabb állók ujjal mutogatnak, a rendőrök pedig igyekeznek elkapni az embert, amikor elveszti az egyensúlyát, hogy börtönbe rakják.

A drogok legalizálásának nem feltétlen kellene azt jelenteni, hogy bárki bármit bármikor. Szabályok vannak arra is, hogy alkoholt hol és mikor fogyaszthat az ember; az allergia-ellenes gyógyszeremnek is megvan a havi adagja, aminél többet nem kapok, heroinból is lehetne dózisokat mérni. Persze ekkor az lenne, hogy a több szerrel élni kívánó megkér valakit, akinek nincs szüksége rá, hogy vegye meg a nevében, de azért tessék-lássék, maradna valami szabályozás, ami a bevezetésekor a zúgolódókat megnyugtatná.

Igazából a mostani helyzetnél rosszabbat nehéz lenne kitalálni, a gondot abban látom, hogy a magas pozícióban ücsörgők lusták és gyávák ahhoz, hogy bármilyen változást hozzanak. Igen, ez egy nagy vállakozás lenne, és nem egy-két nap alatt menne végbe, és nagy befektetést igényelne, de a távlatokba nézve biztos, hogy jobban járnánk.

Szabi

Reklámok

12 hozzászólás to “Drogok”

 1. Kövezett Says:

  Teljesen igazad van.

 2. karmarepairkit Says:

  Sok jó észrevételed van, de néhány nekem nem annyira bejövős. Például:
  “Aki nem bírja megállni és tönkreteszi magát vele, az úgy járt. Tudott a hatásairól, az ő hibája.”
  Tegyük fel, hogy a fiad ebben a széles látókörű, szép és új világban nő fel, majd úgy dönt, hogy él azon jogával, hogy szétcsessze a szervezetét. Szerintem átértékelnél pár dolgot, és talán nem a frankó kis jogait, hanem a mentális és fizikai egészségét védenéd. Arra akarok utalni, hogy az írásod mellőzi az érzelmek szerepét. Nagyon frankón hangzik az hogy hulljon a férgese, csak aztán ha az a féreg mondjuk egy hozzátartozód/barátod, akkor te inkább segíteni szeretnél neki, nem eltaposni. Aztán ha megpróbálnád mondjuk
  észhez téríteni, a végén még te lennél beperelve mert korlátozod a jogait. Ez így nem korrekt.
  Amúgy elméleti síkon jól hangzik, csak ugye ismerünk pár tragikus példát a jól hangzó teóriák megvalósítására.

 3. A gyerekek nyilván ne drogozzanak, ezt ő is így gondolhatta :) Egyéb hozzátartozóiddal meg a jelenlegi rendszerben sem tudsz mit kezdeni, mert hiába illegális, amit művel, nem kényszerítheted semmire, és ez szerintem jól van így. (Ha kényszerrel szoktatod le, nem győződik meg belsőleg arról, hogy nem szabad drogoznia, ennélfogva a legelső adandó alkalommal újrakezdi.)
  Viszont Szabi hasonlata annyira sántít, hogy sok szakadék van olyan veszélyes, hogy elkerítsék, hogy még véletlenül se közelíthesd meg. Nem hiszem, hogy a kemény drogokat engedélyezni kellene, mert egy kemény drogos veszélyes a társadalomra, akár legálisan veszi a cuccot, akár nem. Aki heroinista, igen hamar elveszíti a munkáját, de az anyag továbbra is kelleni fog neki, tehát nekiáll rabolni a pénzért.
  Más síkon megindokolva ugyanezt: alapvetően egyetértek azzal, hogy mindenki tönkretehesse magát. (Per pill én is ezt csinálom: 3ig zhra tanulok :(((( ) De: szerintem nem szabad olyasmit engedni, ami nem visszafordítható, tehát amivel az ember elveszíti a döntési szabadságát. Értsd:aki egy hetet heroinozik, az már nem szabad akaratából csinálja, hanem súlyos kényszerbeteg, _kivétel_ _nélkül_ megbánja, hogy belekezdett (tehát jogunk van helyette dönteni, hiszen ha ismerné a következményeket, ő is így döntene), és csak külső segítséggel tud leszokni az drogról. Márpedig ez egyrészt közérdek (l. a bűnözéses megjegyzésemet), másrészt közpénz, tehát a társadalomnak is van beleszólása. És azért az nagyon is érthető, ha az átlag adófizető nehezményezi, hogy mindenki rászokik a heroinra, és az ő pénzén szoktatják le őket.
  Tehát az indoklásod szerintem csak a könnyű drogokra állja meg a helyét.

 4. Elég jól összefoglaltad a dolgokat, ezek a gondolatok bennem is megfogalmazódtak anno, ahogy Naisa mondta a legalizálás (vagy dekriminalizálás) inkább a könnyű drogokra kéne, hogy vonatkozzon. Ilyen történt is már 1-2 országban, ahol a hatást meg lehet nézni…

  Sajnos itthon nagyon kemény a drogtörvény, és nem igazán tesznek különbséget a könnyű és kemény drogok közt (pedig nagyon kellene). A szülőknek semmi normális információ nem áll rendelkezésére (vagy nem néznek utána).

  Az iskolákban 1 óra alatt elmondott drogellenes kampány pedig szart se ér igazából…

  Voltam jónéhány ilyen előadáson, de semmi értelmeset nem tudtam meg, még az ecstasy, vagy bélyeg méretét se, ami néhány mm átmérőjű, miközben azt hittem a képek alapján, hogy néhány centi átmérőjű.

  Szintén semmi szó nem esett arról, hogy a pszichedelikumok önmagukban nem feltétlenül veszélyesek, viszont a megfelelő SET és SETTING nélkül nagyon azzá válhatnak.

  Semmi a mit és mit ne tegyünk anyagot beszedett barátainkkal (vagy ha mi szedünk be anyagot) vészhelyzetben, vagy például, hogy ecstasy tabletta szedése mellett miket érdemes szedni (vitaminok, folyadék pótlása).

  Sokat lehetne még írni a témáról, sajnos nem sok információ terjedt el egyelőre.

  Addig meg marad a “nehogy bélyeget dobjanak az italodba” nézet..(hát persze..)

 5. […] te drogos!!! Nem flancolok hogy magyarázom, mi drog és mi nem, meg miért tiltsák vagy miért sem, nem heherészek fűvel eltelve, bárgyún rötyögve a […]

 6. jháááááááááááááááááááááá

 7. ez a szakadékos szöveg telitalálat :D

 8. pigsneverfly Says:

  “szerintem egy óra alatt bárki be tudna szerezni bármit, ha nagyon akarná.”
  Efelől vannak kétségeim, vannak itthon alig, vagy egyáltalán nem kapható dolgok, pl meszkalin. Egyébként ja, a Kendermagosok is hasonlóképp érvelnek, és nem hülyeség..

 9. candyflippin' Says:

  huhh .. erdekes dolgokrol irsz de sokukkal nem ertek egyet…
  kulonben is mivan akkor ha beledobnak a piadba egy eky-t vagy lsd-t legalabb nem kell megvenned ha van egy ilyen madar aki szerencsetlen lanyok italaiba dobalja a penzt az energiat na meg persze a drogot az vegulis egy kurva jo arc….
  “jajj óóóó neeeee beledobtak egy LSD-t a piamaba es milyen kurva jol erzem magam!! óóó jajj ne….!!!”
  persze most nem akarok sertegetni senkit se annyit mondanek h egy eky-tol nem borulsz meg annyira h barmi bajod legyen (bar ez embertol fugg)
  es ugy is spanokkal partyzol es nem egyedul azt meg vki csak eszre veszi ha egy nagy 3ajtos buldog feju faszkalap cipel ki egy kiutott lanyt a valan erted azert csak megallitjak vagy mi…
  na amugy okos vagy es szep fogalmazast irtal…

 10. szerintem szívjatok füvet!
  inkább… mint az irosgatás….

 11. “Aki heroinista, igen hamar elveszíti a munkáját, de az anyag továbbra is kelleni fog neki, tehát nekiáll rabolni a pénzért.” mért a piás nem csinálhatná meg? :D és aki csak ugy elvesziti az állását az se rabolhat?:D stb stb stb :D ez 1 dolog hogy épp a csávó cuccozik a vagy nem !!! az is mint sok más , tényezötöktöl függ!! nem muszáj Drogosnak lenni ahhoz hogy tudj lopni, csalni, hazudni :) Viszont a cikkel totál egyetértek. Mindenki eldöntheti és jogában áll h mit csinál! az már más kérdés hogy ez legális a vagy sem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: