Kultúrsokk, az.

Elszúrtam, nagyon meredeken, és most fogom a fejem. Ott kezdődött a baj, hogy én balga, azon tanakodtam, hogy este lesz e valami érdekes a tévében. Ezt tetéztem azzal, hogy az RTL Klub honlapjára ellátogattam, és az esti műsor megtudása után még bal oldalt azt is megnéztem, hogy milyen menüpontok vannak. Eredetileg az ‘Erotika’ feliratra szerettem volna kattintani, csak fáradt vagyok -az utóbbi két napon kétszer buliztam (az elsőről beszámoló is lesz nemsokára), és keveset aludtam, bár inkább másnapos vagyok, öreg vagyok én már ehhez- szóval lényeg a lényeg, félreböktem, és a Kultúrsokk nevű rovatba kerültem. Nos, igen, sokkot kaptam, az tény. Nem szeretek semmit se fikázni, de most azt fogom tenni, mivel úgy gondolom, hogy egy közszolgálati tévé ilyen tartalmat nem engedhetne meg magának, meg különbenis, fel vagyok háborodva.

Miről is van szó? Kipécéznek egy helyszínt vagy társadalmi csoportot, például az aluljárót, a bölcsészeket, vagy a “kopasz taplókat”, összeszedik a sztereotípiákat és minden lehetséges negatívumot, aztán jól leírják. Ha az uncyclopedián olvasnám ezeket, akkor még akár mosolyognék is, azután, hogy megjegyeztem, hogy az oldalon rohamos mértékben csökken a színvonal.

Az RTL Klub, Magyarország legnézettebb adójának honlapján viszont ilyennek nem szabadna helyet kapnia. Egy buta, rosszindulatú, bármiféle építő jelleget mellőző rovatról van szó. Önmagában nincs ezzel baj, de itt rengetegen olvashatják, és talán még hitelt is fognak adni neki, mivelhogy azt az rtl klub mondja, és akkor biztos úgy van. Az, akinek van valami belelátása az épp lehordott dologba, az megmosolyogja, mert tudja, hogy nem így van, de a külső szemlélő, aki csak a sztereotípiákat látja, az ez által kap egy újabb megerősítést.

Persze tudom, azt szeretik az emberek, ha megerősítik őket a baromságaikban, de ez szánalmas. Azt hittem, hogy egy nagy költségvetéssel bíró médium az átlag söpredék-napilap szintjét azért túl tudja egy kicsivel szárnyalni, de ezek szerint tévedtem.

Van még egy lehetőség, amit nem vettem számításba, mert nem látok rá túl sok esélyt, hogy így lenne, de hátha. Megeshet, hogy a névadás roppant öniróniát tanusít, mert igen, ez egy kultúrsokk, és ilyen értelemben nagyon találóan minősíti önmagát. Persze értem én, hogy ez egy poénrovat, irónia van benne, nem kell komolyan venni, de a hangneme nem ezt sugallja, és a nép észlelése szerintem nem arra van kihegyezve, hogy az iróniát a sorok mögött észlelje.

Szóval ismét nagyot csalódtam a magyar médiában, de tudom, magamnak köszönhetem a bajt, néztem volna inkább japán pornót.

Szabi

Reklámok

3 hozzászólás to “Kultúrsokk, az.”

  1. Akár jó is lehetne, de tényleg szar! amúgy ha pornót akarsz, pláne japán kiadásban, mi faszt keresel a rtlklub(igen, ezentúl így kisbetüvel) honlapján????
    amúgy nem közszolgálati az rtlklub, hanem szigorúan kereskedelmi és pont ez a kettő között a különbség, itt lehetnek ilyen tré dolgok is.legalább jól írnának…:)

  2. Hm. De az rtl nem csak szimplán kereskedelmi, mert ez alapjáraton mindenkinek jár, míg az egyéb adókért elő kell fizetni, nem?

    És nem, nem pornóért mentem a honlajpukra, csak volt ott erotika gomb, és gondoltam miért ne. Hozzáteszem, lehet, hogy japán pornóval van tele az rtlklub erotika rovata, nem tudom, odáig nem jutottam el, hogy azt is megnézzem ((=

  3. […] Mostanában folyton zúgolódom, ha a magyar médiával kapcsolatba kerülök, de a múltkori rtl klub-weboldalas mókámat ez messze übereli. A tv2 szervezői már-már művészi magasságokban mutatják be, hogy Amerika […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: