Amikor a kishal…

tux_lecsap_pillangotA Microsoft ismét befenyegette a szabadszoftver közösséget, hogy irgumburgum, bepereljük a fejlesztőket, mert azok szabadalmakat sértenek. Az utóbbi időben nem ez az első hülyeségük, de nézzük csak miről FUD-olnak a lepkés srácok.

(Igen, én mindvégig Linux felhasználó szemszögből fogom nézni. ebben élek, örülök, hogy nem az oprendszer szolgája vagyok, nem úgy táncolok ahogy ő fütyül. Az okokról, hogy miért itt kötöttem ki, most nem írok, de tény: nem a “meralinuxajóvaze” volt az “áttérés” alapja. Viszont ha hülyeséget beszélnek a szeretett oprendszeremről, azt nemszeressem. :P)

Nemrégiben pl közölték: “A szabad szoftveres mozgalom nincs többé.” Na én ezen padlót fogtam. Nem kicsit. Nagyon. Kérdem én, akkor mégis mi a retekről írom pl. ezt a postot is. Jójó, mondhatják páran, hogy ma már a Linux fejlesztése mögött többnyire erős cégek vannak, mint pl. a Red Hat, a Canonical (Ubuntu), vagy a Novell (akikkel még foglalkozunk a szabadalomügyben is) – illetve megemlítendő a SUN is, hiszen az OpenOffice az ő munkájuk.

DE!

Az érdemi munkát még mindig olyan emberek végzik, akik szabadidejükben foglalkoznak ilyen-olyan projektekkel. Csak hogy a házunk táján maradjak: a Kubuntu projektnél egyetlen fizetett ember van, akit a Canonical bérez. Minden más külsős fejlesztőktől jön, akik a KDE cuccaikat más disztrók számára is elérhetővé teszik. De ugyanilyen disztró (sőt mondhatni *nix-like) független fejlesztők dolgoznak a GNOME elemein is.

És akkor még nem beszéltünk a többi unix deriváns oprendszerről: a SUN által támogatott Nexenta OS-ről, amelyik az OpenSolaris kernelt és az Ubuntu/Debian csomakezelését ötvözi, tehát a SUN Solaris oprendszer közösségi változatán alapul – habár az üzleti verzió is GPLv3 licenszelést kap, csakúgy mint a teljes Java, ezáltal a közösségi fejlesztés akadálytalanná válik, de ez már csak torta a habon (a képzavar meg szándékos, igen). Vagy a gombamód szaporodó BSD derivánsokról.

Szóval nincs mi?

Na de a másik gyöngyszem, a szabadalomvita.

A Microsoft szerint a szabad szoftverek 235 szabadalmat sértenek. Szám szerint: 42 a Linux kernelben, a GUI-k (GNOME, KDE) 65-öt, az OpenOffice meg 45-öt, az e-mail küldő programok 15-öt (ha a pine/pico is köztük van én leesek a székről), más egyéb nyílt forrású progik meg további 68-at.

Jó, legyen. De azért megnézném miket védtek le: mert pl. köztudott, hogy a duplakattintást is. Aminek a komikus voltára pont apám hívta fel a figyelmet: a Windows egy ideje az egykattintásos módszert tolja a júzer arcába. Akkor most minek is a duplakattintás levédésére energiát pazarolni?

GUI. Tényleg csak megjegyzés szintjén írom, hogy a MacOS, ami már egy “fullos” grafikus oprendszer volt (tehát nem egy kiegészítő cucc a DOS-hoz, mint a ’85-ös Windows 1.0), már ’84-ben megjelent. Akik ismerik az Apple-Microsoft szotrit, azok most nem lepődnek meg.

Az is eléggé ismert informatikailag olvasott körökben, hogy a Windows számtalan GPL, LGPL, BSDL, MPL és egyéb FSF akkreditált licenszű elemet tartalmaz, amiknek a felhasználását a Microsoft nem közli a fejlesztővel, és nem csatolja a GPL licenszet (valamint a felhasznált eredeti és a módosított forráskódot) a rendszerhez. Szóval akkor ki is a licenszsértő?

Kíváncsi vagyok meddig bírják azok a cégek, amiket a Picipuha pórázon tart, cukorkát ad nekik, de amikor tehetik beléjük rúg. Kíváncsi vagyok mit fog lépni a Novell erre a szabadalomsértési ügyre, hiszen nemrég kötöttek stratégiai megállapodást a Microsofttal. Kíváncsi vagyok meddig fogja tűrni az Adobe, a SUN, az Oracle, az IBM… Már készülődik az ellenkoalíció, olyan “elhanyagolható” nevekkel, mint a már említett SUN, IBM, NEC, Sony… És a Free Software Foundation is határozott támogatásáról biztosítja az ügyet. Én is nekik szurkolok. ;)

berciXcore

 

Reklámok

4 hozzászólás to “Amikor a kishal…”

  1. én is nekik szurkolok.

  2. te egy igazi médiaköcsög vagy!! a legtrébb témát is képes vagy nagy csöcsökkel eladni!!! gratula!:)

  3. Ez az egész cirkusz rohadtul nem a FOSS mozgalomról vagy a szabadalmakról ról. A M$-nek szinte semmi munkával sikerült olyan hírt csinálni, amire az egész IT-szektor felkapta a fejét. Lesz kis csinnadratta, irgumburzum, aztán leül adolog. Ugyan ez se fog Vistát eladni, de legalább övék a reflektorfény.

  4. Ja, mindenki arról beszél, hogy milyen hülyék. Bár, végülis a rossz reklám is reklám [=

    Open Source Powa’! \m/ o.@ \m/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: