Moral Orel

Újabb Adult Swimes rajzfilm következik, mégpedig a Moral Orel. Egy buzgón vallásos, de legalább naív gyerek életéről szól, egy buzgón vallásos falucskában, a buzgón vallásos családjával. Magas elvárásokkal álltam neki ennek a sorozatnak, mivel a kereszténység fikázása egy kicsit talán már elcsépelt dolog, viszont ha jól csinálják, az remek. A két évad megnézése után először csalódott voltam, de némi emésztés után oda jutottam, hogy az én hozzáállásommal volt a baj, és ez egy jó kis rajzfilm. A továbbiakért katt blejebb.

Hirtelen talán azért nem tetszett a Moral Orel, mert egész más jellegű rajzfilmeket néztem mostanában. Az eddigiek rém egyszerűek és szörnyen buták voltak, sok vérrel, káromkodással, robbanással, mészárlással, hasonlókkal, ez viszont ilyen szempontból sekélyes. A Moral Orel elsősorban nem a látvánnyal, hanem a mondanivalóval operál, amire rá kell állni, legalábbis nekem mindenképpen [:

A másik gond, ami miatt fanyalogtam, hogy az első pár rész sokkal elszálltabb, mint a többi. Gonosz dolog, ha az elején meztelen zombikkal, meg a saját vizeletét sportitalként árusító fiúval felcsigáznak, aztán pedig “csak” olyan emberi témákról van szó, mint a maszturbálás, homoszexualitás, drogfüggés, alkoholizmus, érzelmi elidegenedés, rasszizmus és az élet megutálása.

A részek mindig hasonlóan épülnek fel. A helyi pap mond valami blődséget, vagy anyuka lusta elmagyarázni, hogy mit miért kell csinálni, inkább egyszerűen a tízparancsolat mellé alkot még egy párat, majd azzal félemlíti meg a gyereket, hogy ha nem teszi, a pokolba kerül. Ezután a gyerek teszi, amiből rendszerint katasztrófa lesz, ezután a feleségétől elhidegült, alkoholista apuka az övével elveri a gyereket, majd levonja a tanulságot.

Egy darab lelkileg egészséges ember sincs a sorozatban, ami végülis jól tükrözi a valóságot. Az anyuka teljesen elfojtja az érzelmeit, emellett tisztaság mániás, de annyira, hogy még a tisztítószeres flakonokat is le szokta suvickolni, a papnak nőhiánya van, az iskolai edző és az apuka nem tudják eldönteni, hogy melegek e, vagy sem, mindenkinek van valami baja. Ám mindezek ellenére nem hagyott bennem mély nyomot a Moral Orel. Valamiért nem tudok róla olyan lelkesen írni, mint a többi Adult Swimes rajzfilmről.

A legjobban talán az apuka jótanácsait szerettem a felnőtt korra nézve.

“fiam, a sportolás nagyon fontos! gondolj bele, mi lesz majd, ha nagy leszel, és sprintelned kell a munkanélküli segélyért?!”

Szóval összességében ez egy jó kis rajzfilm, de valami baj mégiscsak van vele. A szereplők is jók, a sztorik is jók, de valahogy mégsem ragadott meg. Lehet, hogy velem van a baj -.-

Szabi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: