Rád gyújtom a sátradat! – Hegyalja, úgy általában

Miután kiveséztem, hogy milyen szarni Hegyalján, beszéltem egy rakat koncertről, egész pontosan Guilty Parties, The Idoru, Wackor, Neck Sprain, Sepultura, Subscribe és Bloodhound Gang beszámolókat olvashattok, valamint az Ubuntu standról és beszélgetésről se feledkezzünk meg, most eljött az ideje, hogy egy összegzést írjak.

Miért jó Hegyaljára menni, miért rossz, milyen a hangulat, mennyien vannak, milyenek a szolgáltatások, mörcsöndájzok, szó lesz még a fesztivál területén vásárolható cuccokról, rézfaszú baglyokról, biztonsági őrökről, ánuszvizsgálatokról, kocsmákról, szóval kattintsatok beljebb [:
Kezdjük a megérkezéssel. Hegyaljára egyszerűen nem lehet túl korán érkezni. Nulladik nap délre értünk Tokajba, és kb négy órát kellett volna sorban állnunk, hogy bejussunk, ha nem lett volna olyan piszok mázlink, hogy egy ismerősöm ismerősei már a sor elejefele jártak, mi pedig odamentünk hozzájuk. Tudom, köcsögök vagyunk, kövezzetek nyugodtan, így is vagy fél órát áztunk a szakadó esőben.

A sátrakkal kapcsolatos másik mókás dolog, hogy a főkemping nulladik napon már tele volt. Iszonyat sok látogatót vonzott a Hegyalja fesztivál, és gyanítom jövőre még többen fognak menni, szóval ha jó helyet szeretnétek magatoknak, legkésőbb nulladik nap délelőtt-körül érjetek oda, különben reménytelen lesz. Mi egy kb 5 sátras társaság voltunk és nulladik nap délben már örültünk, hogy egyáltalán találunk akkora placcot, hogy együtt lesátrazhassunk. Az, hogy még árnyékunk is legyen, szóba sem jött.

Miután megvoltunk a sátrakkal, megrohamoztuk Tokajt, mivel nulladik napon még nem nagyon volt mit csinálni a fesztivál területén. Azért lehet olyan olcsón kijönni Hegyalján, mert közel van Tokaj. Átkecmergünk a hídon és már ott is vagyunk. Ez azért jó, mert egyrészt gyönyörű, másrészt 500 forint egy liter bor, van egy rakat Spár, és kocsma. Szóval lehet venni konzerveket, ócsóért sört, bort, 6-700 pénzből jól lehet lakni. Ha ez nem így lenne, a fesztivál területén kb kétszer ennyit kellett volna költenem, hogy ugyanazt a jóllakottsági és részegségi szintet elérjem.

A másik, ami nagyon tetszett, hogy az emberek teljesen barátságosak. Tavaly Rokkmaratonon pl nem volt olyan nap, hogy valaki ne kötött volna belénk, valakit ne loptak volna meg, vagy valami hasonló. Hegyalján semmi ilyen nem volt. Sem amikor Tokajban dorbézoltunk, sem a fesztivál területén, se a sátraknál, sehol.

Magán a fesztivál területén két nagy sátrazóhely van, három biztonsági ellenőrzőpont, ahol ánuszvizsgálatot tartanak az őrök, hogy ne csempésszenek be bugylibicskákat, esernyőket és hasonlóan veszélyes dolgokat a fesztiválozók. Van, akiket ez idegesít, engem nem zavart, sőt, így inkább biztonságban éreztem magam. És még egy plusz pont, hogy a biztonságiak jófejek voltak! Köszöntek, a szótárukban szerepeltek a “légyszi”, “kérem”, “köszönöm” szavak. Elsőre ezen úgy meglepődtem, hogy azt sem tudtam, mitévő legyek, mire a biztonságinéni megígérte, hogy nem fog bántani, csak lépjek egyet előre és tárjam szét a karjaimat (:

Persze ettől függetlenül tették a dolgukat, és lecsaptak minden gonosz tárgyra, a megengedettnél nagyobb palackra, és egyebekre, de ez nem az ő hibájuk, azért fizetik őket, hogy ezt tegyék. Szóval egy nagy pirospont a biztonságiaknak, amit én láttam belőlük, az első osztályú munka volt.

Ha már az első osztályú munkánál tartok, na, ez a hangtechnikusokról nem mondható el. A nagyszínpadon notóriusan nem adtak kraftot az énekesnek. A DeWalt sátorban már jobb volt a helyzet, ott csak az Idoru koncertjén zsörtölődtem, de lehet, hogy az azért volt, mert a nagyszínpados arcok átugrottak egy órácskára a DeWaltba, mivel ott is az énekes hangjával volt a baj. A többi színpadról nem tudok nyilatkozni, mivel ott csak egy-két koncertet láttam.

A mobil vécék és zuhanyzók hozták a fesztiválos átlagot. Este már nem nagyon kellett a nagy dolgunkat végezni menni, de rémesen sokat nem kellett sosem sorban állni. A zuhanyzást célszerű reggel 8 elött elvégezni, akkor szinte rögtön sorra kerülünk és még meleg víz is van, a délelött folyamán később elég hossző volt a sor. Vagy a másik jó megoldás még éjjel, lefekvés elött elmenni fürdeni. Nekem ez sosem jött össze, örültem, hogy eljutottam a sátramig, de állítólag olyankor szinte senki sincs a zuhanyzókban.

Kajálni persze csak akkor szabad a fesztiválon, ha már nagyon éhen akarunk halni. A lángos 300 forint körül volt és simán megtöltötte a bendőmet, szóval az jó befektetésnek tűnik, de a többi kaja drága. A sör korsóját 300-ért mérték, ami olyan átlagos fesztiválár szerintem. De annyi jó kocsma van Tokajban, bent csak azért kell piálni, hogy szinten tartsuk magunkat és ne száradjunk ki szóval ez nem volt para.

Napközben ha épp nem vedeltünk, akkor a fesztivál területén bóklásztunk. Volt netsátor, lehetett mindenféle göncöket, kitűzőket és egyéb vackokat venni, szóval a szokásos. Itt jegyeznék meg egy furcsaságot. Van egy nagyszerű magyar pólógyártó társaság, a Pólópokol, akik már legalább két éve árulnak rézfaszú baglyos pólókat (lehet, hogy régebb óta, de két éve biztosan, mert én az enyémet a 2005-ös Sziget fesztiválon vettem). Namármost a gagpólósok egy az egyben lenyúlták az ötletüket. Ugyanaz a grafika, ugyanúgy a felirat, csak épp ortó vacak kínai pólóra nyomva, és nem Fruit of the Loomra. Persze ezt a honlapjukon nem reklámozzák. Szóval ha láttok rézfaszú baglyos pólót, amin a pólópoklosok logója nincs rajta, ne vegyétek meg, rendeljétek inkább az eredeti kitalálóktól! És ha igazán jófejek szeretnétek lenni, akár le is fényképezhetnétek a pólót lopókat a standjukkal, a lopott pólóval, hogy legyen valami bizonyíték, hogy felelősségre lehessen vonni őket. Mert ez igenis lopás, és az nagyon csúnya dolog. Ha még külföldi pólósoktól nyúlnák az ötletet, az nem lenne olyan hű de nagy baj, mert itthon nem valami egyszerű dolog beszerezni azokat a cuccokat, de könyörgöm, ha mindenáron lopni akar valaki a meggazdagodás reményében, akkor azt legalább ne magyarokkal tegye, mert ez egyszerűen fasság. Szóval a gagpólósokat vigye el a rézfaszú bagoly, és rakja őket jól seggbe a gigászi, izzó réz faszával.

No, de ne kalandozzak el, lényeg a lényeg, a Hegyalja fesztivál szerintem az ország egyik legjobb fesztiválja. Több zenei stílust kedvelőket is ki tud szolgálni, gyönyörű helyen van, rengeteg jó csajjal, a legtöbb ember barátságos, és még olcsón meg is lehet úszni.

Éljen Hegyalja \o/

Lezárásként pedig megosztom veletek a fesztivál legjobb káromkodását. A szituáció a következő: első nap hajnal, tántorgok a mobilvécék felé, mikor meglátom, hogy egy gyermek közeleg, és az egyik útmenti sátornál egy másik gyermek szemmel láthatóan várja, még integet is neki. Közeledő gyermek megszaporázza a lépteit, odaér, pacsi,

“kapd be a pudvás faszom, geci!!!!”

majd ölelés. Nekem meg kb negyed órába tellt feldoglozni a látottakat.

Jövőre remélem újra fogok írni Hegyaljás beszámolót.

Szabi

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: