VACANCY

vacancy1.jpgSzámtalan hívet szerzett magának Antal Nimród a Kontrol című filmmel és némi reményt is pumpált a Koltai-Kern-Bajor-Rékasi-Gesztesy féle magyar filmekből kiábrándult nézőibe. Persze mindenki büszke volt hogy csöppnyi országunk Amerikába szakadt fia némi(nem is kicsi) sikereket ért el. E cikket nem szeretném kihegyezni, a „kicsit savanyú de a mienk” mondanivalóra, úgyhogy maradjunk inkább a filmnél. Katt tovább.

A vacancy mint az előzetesek is sejtetni engedték, nem tör különösebb babérokra, nem kívánja megreformálni a műfajt, sőt különösebb meglepetést sem kíván okozni a nézőseregnek. Ez nem olyan. Nyílván valóan a kötelező marketing fogás miatt kerestek valami balekot, aki képes a nevét is adni, hogy azt mondja a Psycho és a Fűrész közös gyereke. Na azért ennyire nem ilyen, de mindenesetre a műfaj minden érdeme felsorakoztatható a Vacancy mellett.

Adott a gyermekük halála miatt válófélben lévő házaspár(Luke Wilson és Kate Backinsale), akik a rövidebb út reményében letérnek az autópályáról. Most őszintén, bejött ez valaha valakinek??? Node, oda se neki, bőszen veszekednek is miatta eleget, miközben rejtélyesen elromlik az Audijuk, ami köztudottan elég megbízható járgány. Sebaj. Egy elhagyatott motelben kívánják tölteni az estét, ahol viszont szörnyű meglepetések várnak rájuk. Elkezdődik a rettegés.

A teljesen sablonos történethez vegyük még hozzá mindössze mind össze tucatnyi szereplőtől kell várnunk a lélekbemarkoló élményt. Na és itt érdemes megállni egy pillanatra. Egy kicsit tegyük félre az előítéleteinket és csak egyszerűen nézzük a filmet. Aki mozgalmas véres-darabolós filmre éhes az le se üljön a megtekinteni. Ez nem olyan. Ha sikerül ezeket félre tenni, akkor egy igen jó élménnyel gazdagodhatunk. Kissé nehezen indul az eleje, ahol inkább a szereplők megismerése és szívünkbe zárása a cél, hogy valóban izguljunk egy kicsit a végén. A motel üzemeltetői bizarr módon keresik a kenyérre valót. A megszálló vendégeket gyilkolják a halomra, kamerára veszik és adják el. A gonoszok itt nem tökéletesek sokkal inkább valós emberi hibákkal rendelkeznek. Nem a Sikoly féle böszmülésre gondolok. Meglepő módon a B kategóriás színészek is kihozzák magukból a legjobbat, pedig Luke Wilsontól nem vártam sokat. A maroknyi színész tényleg be tudja tölteni a filmet izgalommal és akcióval egyaránt. Mindezt úgy, hogy lényegében egy igazi gyilkosság van a filmben, a többi, menekülés-üldözés, egymás eszén túljárás. Mégis a hatást, inkább a képvilág nyújtja. Kifejezetten feldobja a filmet a tükrökkel és a tértörésekkel „turbozótt” jelenetek. Talán a kötelező amerikai elemeket azért mellőzhették volna. (a katarzis jelenetben muszáj szerelmet vallani) Kiváló iparos munka, szerintem Antal Nimród teljesítette amit kellett, készített egy abszolút nézhető, semmiképp sem zsákbamacska filmet. Meglepően tetszett, és egyáltalán nem savanyú.

Értékelés: 7 Álló Pöcs.

-Interrogator-

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: