gOs – a webkettős operációs rendszer

Nem újkeletű a webkettes cuccok programokba integrálása, meg van már webkettes böngésző is (a Flock, amiről korábban már volt szó), itt az ideje, hogy kapjunk egy komplett operációs rendszert. A gOs még alpha verzióban jár, Ubuntu 7.10 az alapja és az Enlightenment grafikus környezetet használja, amit nagyon pöpecre pofoztak, és a célja, hogy egy olyan operációs rendszert nyújtsanak a népnek, amit az ember leránt (természetesen ingyen), feltesz, és működik minden, miközben nagyon szép (tényleg az!) és a net gyakorlatilag benne van az asztalban. Letöltöttem a live cd-t, és eljátszadoztam vele pár órán keresztül, meg csináltam szkrínsotokat, és azt kell, hogy mondjam, zsírosságos. Másszatok beljebb!Az újdonság a Mozilla Prism projektjének használatában rejlik. A Prism azt csinálja, hogy a különböző webes alkalmazásokat (pl gmail, google calendar) nem a hagyományos böngészőben nyitja meg, hanem csak úgy önmagában. Mondván a hagyományos böngésző csúnya, és nincs semmi szükség pl egy gmailnél a “vissza”, “frissítés” gombokra, meg a címsorra, meg hasonlókra. Ehelyett csinálhatsz a start menübe / asztalra / gyorsindítókhoz ikont, és úgy nyílnak meg a támogatott webes cuccok, mintha asztali alkalmazások lennének. Ez miért jó? Egyszerűbb őket elérni, kényelmes, és szép. Valamint frankón be lehet illeszteni az asztali környezet kinézetébe, ami által sokkal othonosabbá fog válni a gép használata.

No, a gOs egyik vagánysága a Prism integráció, a másik az Ubuntu alap, a harmadik pedig az Enlightenment. Az Ubuntu alapból azt örökli, hogy out-of-the-box, az ember csak feltelepíti, és nem kell utána a driverekkel, programokkal vacakolni, minden benne van, ami kell, megy és kész. Mivel az Enlightenment még nem egy kiforrott, gigantikus grafikus környezet, az alkalmazások jórészét a Gnome-ból veszi. Így a gOs-ban alapból van Firefox, Pidgin (msn, icq, satöbbi kliens), OpenOffice, Gimp (képmanipuláló), Rythmbox (zenelejátszó) és még egy halom program, ami a hétköznapi használathoz kell.

De ezzel még csak a “megy és kész”, és az “asztalon a web” részek vannak meg, ez még nem szép. Az Enlightenment kezelőfelület lényege, hogy gyakorlatilag minden megváltoztatható benne. Így aztán a gOs-os arcok nekiültek, és összeütöttek egy igazán nagyonnagyon szép kinézetet. Letisztult, ám mégis követi a trendet a nagy ikonokkal, és még zöld is.

Mivel a Prism és a gOs fejlesztése is az elején jár még, hétköznapi használatra nem ajánlott. Bár az Ubuntu 7.10-es alap jóvoltából el kell, hogy fusson rajta bármi, és az a része elvileg stabil is, de a kinézet még nem eléggé kiforrott, és a kezelése hosszútávon talán nehézkes lehet, valamint a Prism még csak a google keresésnél megy, így most még nincs sok értelme, de remélhetőleg minél rövidebb időn belül eljutunk odáig, hogy a fejlesztők megoldják a problémákat, és akkor szerintem egy igazán pöpec operációs rendszert fogunk kapni. Ők, ha így folytatják, meg fogják tudni oldani, hogy valami egyszerre legyen nagyon szép, tele eyecandykkel, és ugyanakkor letisztult és használható maradjon. A compiz-fusiont úgyis bele fogják hegeszteni, ha van egy kis eszük, aztán mindenkinek csorogni fog a nyála. Bár, meg kell, hogy jegyezzem, a compiz-fusion alapjáraton is megalázza a Vistát, de ezzel az Enlightenment témával kiegészülve teljes vizuális orgazmus lesz.

És most jöjjenek a beígért képek. Egész pontosan három darab. A képre kattogva nagyobbak lesznek [:

Az előtérben a system settings, ami nekem nagyon bejön, a Gnome fejlesztők is példát vehetnének róla. Kicsit hátrébb pedig a #megatokyo irc csatorna, Pidginnel belemászva.

Az asztalon jobb felül a kereső mezőbe valamit beírva a keresési eredmények már a Prism-mel jelennek meg. Semmi felesleg, és ez így nagyon szép.

Sajátgép. Ez talán egy kicsit túl minimalista, bár franc se tudja. Ami igazán zavart, hogy a többi lekicsinyített ablak listája nincs sehol. Alul jobboldalt láthatók az ikonok (a két galambfej, közöttük meg a Firefox), de a kurzorral rájuk mászva nem írja ki, hogy az melyik ablak. Remélem ezt ki fogják javítani.

Bár a linux (egész pontosan az Ubuntu) már szerintem simán érett az otthoni használatra, bárki számára, de ha ez kijön, biztos nagy hájpot fog kapni a webkettőssége és szépsége miatt, ami fel tudja venni a versenyt akár a Mac-ekkel is (mert azért lássuk be, a Gnome vagy a Kde nincs ilyen szép alapjáraton). Szóval lényeg a lényeg, remélem ráhasalnak a témára a fejlesztők, és a közeljövőben ez nagyot fog durranni.

Kapcsolódó honlapok:

gOs, Ubuntu (angol / magyar), Mozilla Prism, Enlightenment, Gnome, Kde, Compiz Fusion, Flock (és amit én írtam róla)

Szabi

update 2008.11.16.: aki ezt most olvassa, vegye figyelembe, hogy ez az írás lassan egy éve született, szóval jócskán outdated. azóta a gos-nál jelentős változások történtek, kijött két új verzió, és például már nem Enlightenmentet, hanem Gnome kezelőfelületet használ. a webkettes jellege továbbra is megmaradt, és még mindig zöld. a továbbiakért látogassatok el a honlapjára.

Reklámok

21 hozzászólás to “gOs – a webkettős operációs rendszer”

 1. Tényleg használhatónak tűnik. Köszi az összefoglalót. Most olvastam, hogy a wallmart-on már hiány cikk gPC. Pár nap alatt elkapkodták a készletet. Jó lenne ha nálunk is felbukannának a gOS-el forgalmazott olcsó PC-k.

 2. […] sok felesleges szolgáltatásától, hardver paraméterétől, egyszerű, átlátható felületen (gOS), mindenféle extra informatikai trükk nélkül biztosítja az átlagosan szükséges funkciókat. […]

 3. Sziasztok!

  Beszél ez a rendszer magyarul? Vagy meg lehet-e tanítani?

  Kösszi a választ!

  Üdv,
  Bandi

 4. Huh… a benne futó programokat (firefox, openoffice) biztosan meg lehet tanítani, mivel az ubuntuhoz már megcsinálták hozzájuk a magyar csomagokat, de azt nem tudom, hogy a gOs kezelőfelületet is lefordították e. Sajnos otthon van a live cd-m, így most hirtelen nem tudom neked megnézni, de szedd le te is a live cd-t, és kattintgass benne egy kicsit. Vagy indítsd el a telepítőt; nem kell, hogy felrakd, csak nézd meg, hogy mi a telepítő első pár lépése, mindig akkor kell megadni a kívánt nyelvet, ha ott nem tudod magyarra rakni, akkor szerintem még nincs támogatva.

 5. Ez mind nagyon szépen és jól hangzik, de az egész dolog valahogy sántít. Ilyenekre gondolok: hány száz gigát foglal ha max telepítem, a memóriá hány százalékát zabálja meg és hány óráig tart a bootolása?

 6. Az enlightenment kezelőfelületet arra tervezték, hogy low-end gépeken is szépen fusson. Gyakorlatilag mindent testre lehet benne szabni, ami iszonyat időt igényel, de szerencsénkre a gOs-osok ezt megtették helyettünk. Mivel úgy lett tervezve, hogy a szar gépeken is jól menjen, nem lesz iszonyat memóriazabálása, meg hasonlók.

  Mivel 1 cd-n van az egész, lehetetlenség lenne, hogy több száz gigát kicsomagoljon; nekem az ubuntum úgy ahogy van (rendszer+programok+kezelőfelület+minden szarság) nincs több 4 gigánál, ez sem foglal többet. (már ha nem rakod tele hülyeségekkel)

  A linuxok bootolása tovább tart, mint mondjuk a win xp-é, de max 1 perc, hogy a rendszer+kezelőfelület felálljon. Ennek sem szabad nagyon tovább tartania.

  Jah, itt nincs olyan, hogy maximális telepítés. Egy fajta telepítés van, ami felrakja az ubuntu alaprendszert az enlightenment kezelőfelülettel és az ubuntuhoz járó programokkal (openoffice, firefox, zenelejátszó, videólejátszó, gimp, stb). Szóval egy szövegszerkesztésre, zenehallgatásra, netezésre, videózásra alkalmas rendszert kapsz egy cédé telepítése által.

 7. Lac, te biztos a LiveCD memóriahasználatára és futási sebességére gondoltál. Hidd el: ha már HDD-ről fut a rendszer, nagyon gyors és stabil lesz, amiben tényleg minden megvan, mi csak kellhet. A windows első néhány használatkor valóban gyorsan bootol és működik, viszont nem marad gyors.
  Mindenképpen megér egy próbát! Ha a LiveCD lassú, töltsd le az Alternate install CD-t, itt szöveges telepítő fogad, ami még nem túl izmos gépékre is felrakja a cuccot.

 8. […] megvilágosodik – Geubuntu A múltkor már mutattam egy enlightenmentes ubuntu változatot, a gOs-t, most itt egy másik, a Geubuntu. Ugyanúgy live cd, ugyanúgy ubuntu 7.10, sattara. Ez is […]

 9. Sziasztok!

  Én tegnap este, igaz, hogy csak virt PC re de a live CD részét kipróbáltam ennek a rendszernek. Meg kell mondjam, hogy baromira tetszik. Nem tudom, hogy de a net azonnal ment rajta. Egy kérdésem van, ha telepítve van akkor tudja e az 1440*900 as képernyőfelbontást??? Mert wide moncsim van és szeretném kihasználni. Nagyon elgondolkoztam ezen a kis rendszeren. Ma nekiállok és ha virt pc alá is de feltelepítem. A kinézete szerintem egyszerűen gyönyörű. a használatra kb másodpercek alatt rájöttem. Egyedül videót meg hangot nem tudtam sehogysem lejátszani vele. Ez már úgyis nagyrész a VIRT PC miatt van. Meg másik kérdésem srácok, hogy vajon szerintetek a mobil net az mehet rajta? Nagyon komolyan elgondolkozok ezen a kis rendszeren. Továbbá a biztonságos nethasználattal kapcsolatban érdeklődnék? vírus ilyesmi? Abszolút kezdő vagyok linuxnál.

 10. A vírusoktól abszolút nem kell tartanod. Ha a csomagkezelőbe nem raksz nem-hivatalos tárolókat a medibuntun kívül, akkor nem lesz majd olyan program a gépeden, ami bántana, a weben terjedő toszok 99%-a meg nem fut linuxon.

  Nekem is widescreen kijelzőm van (igaz csak 1280*800-as), és alapból jó felbontást rakott, sztem nálad is ez lesz a helyzet. Ha nem, simán a listából kiválasztod, hogy milyen kijelződ van, és kész.

  Amúgy már írtam két bevezető bejegyzést az ubuntuhoz, ezeket érdemes elolvasnod.
  https://braincrack.wordpress.com/2007/06/05/ubuntu-1-miert-hasznalom-ezt/
  https://braincrack.wordpress.com/2007/06/09/ubuntu-2-nehany-tipp/

  Bár a kezelőfelület más, de attól még az alapok, programok, satöbbi ugyanúgy a gOs-ra is vonatkozik.

  De az ubuntu.hu -n is van a kezdő júzereknek segítség, meg fórum, meg hasonló, ezeken még célszerű tájékozódni a váltás előtt.

  A mobil netben sajnos nem tudok mit mondani, sosem volt még olyanhoz szerencsém és halvány lila gőzöm sincs. De az ubuntu.hu fórumán vagy az ubuntuforums.org -on biztos találsz választ.

 11. Szia Szabi!

  Köszi a választ :)

  Első a vírus téma akkor kilőve szuper :)
  A második, hogy a kijelzőmnek a beállítása azaz 1440*900 az sajnos nincs benne, az 1280*80 benne van. amúgy a live CD ről amikor ment ettől függetlenül teljes képernyővel ment és igazság szerint nem tűnt torznak. még egy jó pont.

  ÖÖÖ akkor mostmár csak egy apró kérdésem van :D
  Hogy tudom megoldani, hogy lássa az NTFS vinyóm tartalmát netalántán kezelje. Jó tudom ez már nehezebb kédés.
  Amúgy a LIVE CD nél amikor elindult a rendszer. Elég hülyén jött ki de a zenelejátszó nem játszotta le a CD ket sem. a videólejátszó viszont az Audio CD ket simán. MP3 at még nem próbáltam. Viszonta pendrivomat látta a rendszer de a rajta lévő dolgoakt már nem.

  Meg, hogy lehet beállítani az internetet rajta?

  És még nehari de egy utsó lehet lüke kérdés ( ismétlem totál kezdő vagyok :) de ha feltelepítem, akkkor elvileg létrehoz egy indítómenüt nem?
  és ott megadhatom, hogy mindettől függetlenül a windóz legyen az elsődleges?
  De mostmár elolvasom a két linket is amit küldtél és mégegyszer köszi a választ.

 12. A kijelző beállításánál két helyet kell nézni: az egyik a monitor típusa (azt állítsd lcd 1440*900-asra, vagy amilyened van), és akkor a felbontás beállításánál is meg fog jelenni a jó opció.

  Az ubuntuban alapból benne van az ntfs3g, ami lehetővé teszi az ntfs-es vinyók olvasását, írását. A live cd-n azért nem láttad, mert az nem mountolja be a vinyókat alapjáraton.

  Zene: #1 amarok. Ezt tedd fel, ezt használd, a többi szar (:
  #2: a live cd-n nincs pár csomag telepítve, különböző szerzői jogok miatt, amikor elindítod az amarokot és beraksz neki egy mp3-at, akkor mondani fogja, hogy nem tudja lejátszani, és megkérdezi, hogy telepítse e a szükséges dolgokat. Ha azt mondod igen, felrakja neked, és menni fog minden rendesen.

  Internet beállítása: ha routered van, akkor csak bele dugod és kész; ha a gépről kell csatlakozni, akkor nemtom, de biztos van program erre, nézz szét a beállítások/internet menüpontokban.

  Az indítómenüs mókát nem vágom, sosem használtam linuxot és vindózt együtt, de a fórumokon biztos van erre topic.

 13. Okés értem.
  Huhh kösszi a sok helpet. Van linuxos ismerős így közben rájöttem UBuntus is van. Hát nem tudom nagy eséllyel megpróbálom felrakni. Nagoyn kíváncsi vagyok rá. Tökre bejön az egész rendszer. Már kezdem alapból nagyon megunni a winfowst. És én össz vissz zenehallgatás meg videózás meg néha nagyon alap web szerkesztésre haszálom a gépet ennyi. Mást nagyon nem is tok évek óta nem játszottam. NFS UG1 nél abbahagytam az tetszett a többi nem. okés akkor majd a kijelzőt megnézem :) nagyon príma köszi a segítséget nagyon. És drukkolok ennek a rendszer készítőinek hogy tovább tudják fejleszteni :)

 14. Hajráhajrá, kéz és lábtörést az átálláshoz (:

 15. Szia! Köszönöm szépen. Most hétvégén egy barátomnál leszek, úgyis ott van egy fölös 40 gigás vinyóm és megpróbáljuk felrakni és meglátjuk live ba amikor már tényleg rendesen vinyóról fut mit tudunk művelni vele :)

  Amúgy sztem ez a rendszer, egy elég erősen google által favorizált linux alapú ámde windowst is támogató, max OSX kinézetű rendszer. Keverjük össze mindet és mindjárt jó lessz :) Remélem… :D

 16. Jah igen, ha már többen írtátok, amikor feltelepítettem a VIRT PC ben simán tudott magyarul. Bár nem 100% os de ahol kell ott szépen tudott magyarul. És én is köszönöm az egész cikket a rendszerről :) Nagyon jóóó.

 17. Szia szabi!

  ÖÖÖ most hiába a monitornál csak elakadok. Holnap végre lessz egy szabad 40 es vinyóm feláldozzuk neki és felrakom full a rendszert rá. Csak a monitort majd meg tudnád mondani hogy ténylegesen hogy tudom beállítani? Én megtaláltam a felbontási beállításokat mindenféle van, de 1444X900 még véletlenül sem. Lehet a Live CD miatt van?
  Esetleg tudnánk majd MSN en konzultálni ezügyben?
  Az msn címem magicradio@hotmail.com
  Nagyon köszi a segítséget :)

 18. Szorri, de nem használok msn-t.
  Annyit tudok mondani, hogy ne a felbontásnál nézd, hanem a monitor beállítását, ahol a monitor típusát lehet megadni. Hogy ez pontosan hol van az enlightenment alatt, azt nemtom, nézz körül a beállítások között. Ne haragudj, de pontosabbat nem tudok ):

 19. Szia, de en sajnos elkepzelhetonek tartom, hogy nem a linux grafikus
  rendszered nem latja a nagyobb felbontast, hanem a virtualis modu
  futtatas teszi a nagyobb felbontast nem elerhetove alapbol. Valoszinuleg
  native modban ott lesz az a nagyobb felbontas is.

 20. Szia!

  Felraktam live ba egy vinyóra, de ugyanott vagyok, mint a virt pc nél vagy live Cd nél:) Hardwares videó gyorsítás és net beállítás nincs. És sajna a gnome nak azt a leveles hülyeségét a menüt nem látom sehol sem.

 21. Szia!

  Én most tervezem az átállást, és valahogy a múltkori SUSE-s szöszmötölés után (két napom ráment, miközben teljesen kezdő linuxosként próbáltam az XP-ről áttérni, de sajnos a laptopom wifi kártyáját nem ismerte fel, ezért vissza kellett térnem a M$-re amely az új telepítéssel szépen be is gyorsult mostanáig, de most már nem telepítem újra a kis ****-t…) úgy gondolom, hogy inkább szakemberre bízom. Igazság szerint ő is ajánlotta hogy gos-t használjak. A munka díja, röhögni fogsz: 500 Ft, de tényleg. Amúgy normális fickónak tűnik, és ért hozzá. Itt a boltjának a linkje:

  http://www.szamtech.net/ Csak ajánlani tudom!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: