1408 – “Baszottul Gonosz Szoba”

1408.jpgStephen King írásai szerintem eléggé sablonosak. A stílusa legalábbis. Kiválóan ír, de 3-4 könyvet elolvasol és már szinte mindent tudni fogsz a következő könyvekről is. Az ötletei viszont kétségkívül zseniálisak Tud valami olyan miliőt teremteni ami azért mindig megborzongtatja az embert. Mivel inkább a lélek gyötrődését kíséri figyelemmel, nehéz filmre vinni és vizuálisan is megteremteni azt a nyomasztó hangulatot amit az írásaiban ábrázol. A 1408 filmváltozata, ha nem is maradéktalanul adta vissza ezt a hangulatot, de mindenképp a legjobb King adaptáció. KATT!

Micheal Enslin(John Cusack) egy középszerű író, aki rémmeséket, rémtörténeteket leplez le. Szellemjárta helyeken kutat és mindenféle modern kütyükkel bizonyítja hogy az egész csak nagy humbug. Egyszerű marketingfogás a turizmus fellendítéséért. Mivel a kísértet históriák mindig is érdekelték az embereket, ő is kénytelen ebben a témában rejlő pénzkereseti lehetőségeket megragadni. Ő megcáfol mindent, nem hisz a vámpírokban, az agyszívó rémekben vagy épp a poltergeistban. Aztán belebotlik egy esetbe, amikor egy New York-i hotel 1408-as szobáját kéne kivizsgálnia, ám a szállodaigazgató (Samuel L. Jackson) mindent bevet, hogy eltántorítsa ettől a szándékától. Ő ismeri a szoba történetét és rettegi is rendesen. Micheal Enslin azonban hajthatatlan, minden figyelmeztetés ellenére kibérli a szobát. Egyszerű szobának tűnik első látásra. Olyan mint a többi, amíg apró furcsaságok nem kezdenek történni. Aztán elkezdődik a maratoni rémálom. A szoba rémisztő múltja és delejes miliője Micheal megingathatatlan elszántságát is felőrli és magába szippantja. Míg a történet elején a „klasszikus” ijesztgetős sablonokkal kelti a feszültséget a rendező (Mikael Håfström) és a gyakorlott horror – thriller néző kezd egyre többet a popcornal és kóla szürcsöléssel foglalkozni, akkor filmkészítők belecsapnak a lecsóba. Egymás hegyén hátán következnek a valószerűtlennél-valószerűtlenebb jelenetek és szürreális látomások, kellemesen rémisztő képekkel és hangokkal, amik könnyen harmadrangú horrorrá silányíthatná a filmet, ha nem ütközne ki King zsenialitása. Ami Micheal Enslin kiválóan megformát karakterén jelentkezik. Ugyanis nem a szokásos sikongatós és baromabbnál baromabb cselekedeteket végrehajtó eszetlen tini, hanem tényleg egy józan gondolkodású, értelmes ember agyával végiggondolt helyzetlátása van. Ami persze szart se ér, mert a mesébe illő rémálmokat a józan gondolkodás nem játszhatja ki. Minden rémség közben kibontakozik főhősünk önző, szánalmas és gyáva élete. A lánya halála, családja elhagyása és mindenki más fejére való szarása. Igazán kellemetlen végignézni Enslin pokolbéli szenvedéseit, míg el nem jut az egyetlen logikus magyarázathoz és menekülési úthoz. Nem fukarkodtak a meghökkentő jelenetekkel és (amerikaiaknak való) szájbarágós magyarázatokkal, nem akarták a 16-os karikát és a nagyobb nézőszám miatt lejjebb vinni a színvonalat. Valóban hihető a főhős szenvedése, tényleg sajnáljuk. Igazi lélekaprító és fájdalmasan nyomasztó. Utoljára a kedvenc Chtulhu szerepjátékomat élveztem ennyire. Nem a szenvedéseken át bemutatott nevelő célzatú szeretetközpontú történet ez, hanem a lélek brutális szétcincálása és megsemmisitése. Feloldás nélkül. Ahogy a filmben is figyelmeztetnek, ez nem szellem járta kastély, rémtanya vagy vámpírszállás, csak “egy baszottul gonosz szoba”!

Külön élvezetes John Cusack játéka, aki személyes kedvencem, de csodálatos módon be tudja tölteni a film nagy részét egyedüli játékával. (nagyjából végig a szobában van”egyedül”) Sam Jackson-nak epizód szerep jutott, amiben hozza a tőle elvárt kötelezőt. Mindenképp a legjobb és leghatásosabb Stephen King feldolgozás, sajátos képvilággal és sok egyedi apró ötlettel. Mivel a végén elégedett mosollyal ücsörögtem tovább, nálam ez kilenc álló kukit érő film!

1408-2.jpg

Interrogator

Egy hozzászólás to “1408 – “Baszottul Gonosz Szoba””

  1. fishmong3r Says:

    Mindenesetre ehhez a filmhez is kevés lett volna King bácsi, ha elbasszák a szereplőválogatást.
    Cusack szinte tökéletesen alakít megint!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: