Siba – Alternatív locsolás

Sokat gondolkodtam egy húsvéti bejegyzésen, milyen vicces locsolódallallepjelek meg titeket vagy mókás nyuszipornós képet, videót, míg végül eszembejutott a legkézenfekvőbb dolog a világon. A családi hagyományunk. Egy tót szokás húsvétra, a SIBA. Ajánlom azoknak a férfiaknak akik már kicsit unják a hagyományos verseket és a locsolkodást, illetve azoknak a lányoknak, akik felhúzott orral kirekesztik az amúgy kedves hagyományt az életükből, mondván büdös leszek, meg túró a srácok fülibe. Ezt próbálják ki és utána örülnének ha a pacsulitól szaglanának.

Ősi kultúra elnyomó maradványa a sibázás, melynek lényege hogy a férfiak jól elverik nőket. Ugye milyen érdekes?!!! Katt tovább a részletekért! :D

Nade kicsit közelebről vizsgálva a dolgot: A férfiak elmennek méteres-kétméteres fűzfavesszőt gyűjteni és 8 illetve 16 vékony fűzfaágból egy ostorféleséget fonnak(nyolcasfonás), melynek a végét visszahajtják oly módon, hogy a tetején egy hurok legyen. Ez a SIBA. Ennek a tót locsolkodási hagyománynak a lényege, hogy a lányok a tomporát elverik ezzel a Sibával, persze gyengéden, jelképesen miközben a következő dalocskát fújják. (fonetikusan van, mert nyelvtaniság hiányában mindenki másképp tudja)

Sibi-ribi maszneribi

kávaj kalec ajkalecska

obi dala tri vajicska

jeno bile, de cservene

eszcsetemo szkutkolácska

od minyaszau otkorbácska!

Ez nagyjából annyit tesz nyers fordításban: Ostorhal, kövérhal, puha kalács, adjál nekem 3 tojást, egy fehéret két pirosat, hozzá egy kis lágy kalácsot, ezzel váltsd ki a korbácsot.

Miután ez megvolt a lányok tojással és kaláccsal kinálják a férfit és egy színes szalagt fűznek a sibája hurkába. Ez valamiféle trófea is, hiszen az volt a legfaszább gyerek, akinek a legtöbb, leghosszabb, legszínesebb szalagjai voltak a sibáján. Nagyanyám elmondása szerint, hatos-nyolcas csoportokban járták a falut a férfiak, a lányok pedig dupla rakott szoknyát húztak, de miután kellő pálinka és bor beverése után már a “jelképes”-nek egészen más fogalma kerekedett és a lányok fenekén cudar kék-zöld hurkák keletkeztek. Délben az asszonyok bezárták az ajtókat és senkit nem engedtek be. A későn jövőket egy vödör hideg vízzel öntötték nyakon, kijózanodás végett! Az egésznek a hátterében az a gondolat áll, hogy ezen a napon jelképesen kiverik a lányokból a rosszaságot, elűzik belőlük a rossz szellemeket, hogy az év többi részében boldogok és szerencsések legyenek. Na így megy ez mifelénk.

Sibázásra fel emberek!!!

-Interrogator-

Reklámok

2 hozzászólás to “Siba – Alternatív locsolás”

  1. Ez egyszerűen csodálatos (((((:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: