Prága, gumimaci, sör.

Sétálunk az utcán, majd egyszercsak megcsap minket a nyitott kocsmaajtóból kiömlő fűszag. Benézünk, épp hárman szívnak, a maradék teker, sörök mindenütt, a füsttől alig látni, valaki azt mondja “jé, magyarok vagytok?!”, mi meg konstatáljuk, hogy jó helyre érkeztünk.

Az történt ugyanis, hogy PEN-ügyileg, a Paraszt-group-PEN parasztjai és PENingrád PENtörői bevették egy röpke hétvégére Prágát. Ami két nap alatt lejött, azt most jól megosztom veletek. A lényeg, amit a szakállától megfosztott PENgels PENtárs fogalmazott meg: jó-jó hely ez a Prága, csak a csehek nem kellenének oda. Sztorizás, képek, világuralomra törő gumimacik a katt után.

A PEN-en másodikak lettünk. Ez azt jelentette volna, hogy nem megyünk Prágába, ám a BTK és az EHÖK annyira jó arcoknak tartott minket, hogy úgy döntött, szerény csapatunkat is betuszkolja a nyertes FEEK-es parasztok mellé a buszba.

Már az elején megnyugtatok mindenkit, az út békésen tellt, nem tartóztattak le senkit, nem lettünk kitiltva Prágából, nem gyújtottuk fel a szállodát. Másképp alakult volna, ha a TTK-s Irgalmatlanok is velünk tartanak, az ő közreműködésükkel biztos, hogy most valamelyik fogdában könyörögnénk, hogy engedjenek ki minket, vagy legalább dugjanak be a rácsok között pár sört. Talán majd legközelebb…

Tehát kezdjük az elején, busz. Ez egy teljesen unalmas téma lenne, ám akkor nem az, ha közben halálfélelmünk van. Nem szoktam rosszul érezni magam járművekben, de amikor az emeletes busz tetején, legelöl ülve azt látom, hogy a hármas előzés felénél járunk, és vészesen közeleg egy bazinagy kék kamion felénk, miközben a busz azon fele, aki kilát az ablakon ordítja, hogy “nyomd neki!!!4!!!444!!4!“, na, akkor nem éreztem jól magam.

Végülis megúsztuk 3-4 _nagyon_ meredek előzéssel az utat, és túl is éltük, úgyhogy rossz szavam nem lehet. Először Prága külvárosában foglaltuk be zállásunkat, és nem akartam elhinni, hogy nem Budapest-Kelenföldön vagyunk. Hatalmas szoci-panel-legó-épületek, miénk az egyik. A metró felé birkák legelnek, a környék az esőtől csillog, a felhők borúsak, a ~12 órás úttól kicsit mi is.

Viszont 20 percnyi metróút mindent képes megváltoztatni. Leszállás a Múzeum megállónál, fel az aluljáróból, és elénk tárul az óváros, ami egyszerűen lenyűgözően szép. A legjobban azt imádtam a helyben, hogy annyi művészeti alkotásuk van, amennyivel nem tudnak mit kezdeni, és eljesen random helyekre pakolják őket. Gyanútlanul felnézek, és az egyik ház tetejéről egy alak lógva néz le rám, valószínűtlen grafikák, templom nő ki minden ötödik ház tetejéből, minden magas, gyönyörűen díszített, és roppant hangulatos.

A lányok viszont nem szépek. De a túristák igen. És belőlük van jó sok. Úgy éreztem magam, mintha az összes bolt, bazár, kacat csak az idegenekért lett volna ott. Számtalan butik, mindenféle ruhával a trendi hc-s koponyás cipőktől az aberrált pólókik (vettem is párat, vehe), viszont a csehek legtöbbje teljesen snassz módon öltözködik. Látványosan valamely szubkultúrába tartozó fiatalból alig láttam. Pár a téren tekerő raszta, meg kettő darab fekete ruhás, csipke szoknyás lányzó, akik együtt sem ütik meg a 18 éves kort, pláne nem külön-külön.

Viszont a külföldieknek mindent, a maguk mogorva cseh módján. Ha azt hiszed, hogy Magyarországon flegmák, hanyagok és nemtörődömök a kiszolgálók, pultosok, akármik, akkor menj ki Prágába. Néha szinte én éreztem magam rosszul, amiért még egy sört kérek. Nomeg történt olyan is, hogy puccos étteremben közölték PENtársaimmal, hogy “igen, másnak 23 korona itt a sör, de nektek 40“. Jótanács: mindig kérdezzétek meg az árakat a vásárlás előtt.

A másik, amit furcsállottam, a rendőri jelenlét és engedékenység nagysága. Minden második sarkon rendőrök mászkáltak, viszont nem zargattak senkit, és senkit nem érdekelt, hogy ők ott vannak. Fél órát a téren állva ketten jöttek oda hozzánk, hogy megkérdezzék, fűt/hasist veszünk e. Mellettünk a padon a gyerek vígan teker, miközben a rendőr battyog előtte. A kocsmák pedig egy külön eset. Az első nap betaláltuk a prágai újgazdag hip hopperek törzshelyét, a Tank 23-at. Egy udvarba be, lépcsőn lefele megcsap a fűszag, ajtón becsenget, pultos beenged minket, a pulton  tip-papírok, mellette tekernek, a kisebb terembe beérve pedig cigipapírok, és annyi cucc az asztalon hagyva, amennyitől a 7 fős társaságunk egész nyugodtan kikészülhetett volna. Kanapé, flippergép, csocsó, plazmatévé, és rengeteg hátrahagyott pia. Érdekes szokása az ottaniaknak, hogy félig teli söröket, teli kólákat az asztalon hagynak és lelépnek. Jól nyomják. Viszont magát a helyet imádtam, egy teljesen szétcsúszott házibuli-fíling az egész.

Szintén ezen a helyen esett meg, hogy a vodkába áztatott gumimacik átvették felettünk a hatalmat, és gonosz dolgokat suttogva a fülünkbe arra kényszerítettek, hogy igyunk tovább. Ám ez nem jött össze, mivel valami különös oknál fogva a legtöbb kocsma 11-kor bezár. Így aztán nem csapolhattunk magunknak sört.

Joggal zúgolódnátok, ha a prágai budi-helyzetről nem írnék, így meg is teszem. A kocsmák során az volt a tapasztalat, hogy sokkal színvonalasabbak az illemhelységek, mint nálunk. A legkisebb kis kocsmában is, ahol csak idősek iszogattak, és 18 korona volt a sör (~180 forint), még ott is patyolat tiszta volt a vécé. Sőt, igazából azon a helyen volt a legjobb. Kezdjük ott, hogy a kocsma régi sílécekkel volt kidekorálva (amiket először kardoknak néztünk), a vécé pedig… talán a hangulatos a legjobb szó rá. Belépsz, és kellemesen tágas, előtted ajtó, mögötte tiszta ülőkéjű vécé, és még papír is volt. Jobbra pedig a csap, és egy piszoár-termecske. Az egész zöld csempével lefedve. Ilyen hangulatos vécében rég jártam. Remek kontraszt volt, hogy Magyarországra érve először egy épülőfélben levő benzinkútnál álltunk meg, és Toi-Toi vécében könnyíthettünk magunkon a patyolattiszta prágaiak után.

Ami még nagyon bejött, az az emberek sokszínűsége. Este a városban csatangoláskor, vagy metrózáskor olyan dolgokat lehet látni, amit nálunk nem nagyon. Persze a hordákban randalírozó transzvesztiták nem a legékesebb példái ennek a bekezdésnek, de a nagyoncsinos, a nyaka köré kígyót tekerő csaj már annál inkább.

Ám Prága nem csak az olcsó sörökről szól. Az a csali. Ha már ott vagy, vennél magadnak szuvenírt, kis vakondot, Kafkás pólót, bemennél múzeumokba. Ezeknek viszont rendesen megkérik az árát. 250 korona alatt ne is reménykedj, hogy egy kiállításra bejutsz. Pedig ha mást nem is, a múlt századi szexuális segédeszközöket csakcsak megnézné az ember. Vagy a kínzóeszközös kiállítást. De ha belegondolsz, hogy 25 sör a bevásárlóközpontban, vagy egy kiállítás… sejthetitek, hogy mi mit választottunk. A sörök mellett az abszint az, amiből még be kell vásárolni. Több féle van, van ami jó, van ami rossz, de megbasz az üröm, és van, ami iszonyat nagy lehúzás. Ha jól akartok járni, feltétlen tájékozódjatok előre, hogy milyet szabad venni.

Ja, és a legfontosabb jótanás: ne két napra menjetek. Két nap arra jó, hogy megismerd a járást, nagyjából tudj tájékozódni, és rájöjj, hogy mennyi minden van még Prágában, amit nem láttál, de szeretnél. Prágából minimum két hét, ami kell.

A képeket Steve és Tams kollegáknak köszönhetitek, meg köszönöm én is.

Szabolcsikov PENtárs

7 hozzászólás to “Prága, gumimaci, sör.”

 1. Prága nagyon jó hely, de ha hosszabb távra kimentek, akkor érdemes megnézni a Csontkápolnát Kutna Horában. Na attól beszarsz. ;D

 2. aadribodri Says:

  nekem is majdnem sikerült kijutnom veletek tavaly Prágába :) hihi
  üdv a messzimesszi Dániából:) pussz:)

 3. kisbaratod Says:

  Prága (L) :) A kiscsávós csatornába pisilős kép is eredeti? :O

 4. Igen, Tams készítette ((((:

 5. jéj, hangulatos beszámoló! kösziköszi. örülök, hogy Ti is kijutottatok! ^^

 6. Meghozta a kedvem prágához. Családi körben valahogy nem ilyen hangulata volt — meg régen is volt. Na majd valamikor nyáron =)

 7. […] kocsmázásokat a csapattal, hogy egész pontos legyek. Meg PEN bifór partikat a többi csapattal. Meg utána egy prágai utat. Úgyhogy kb az egész tavaszi szemeszter a PEN nevében tellt, így egyértelműen az volt a […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: