Online paranoia, avagy miért nem szeretsz már?

Mást szerettem volna írni, de ez már a harmadik próbálkozásom, és folyton oda jutok, hogy hiába vagyunk akárhány közösségi oldalon, attól még leszarjuk, hogy mi van a másikkal. Aki meg érdekel, arról akkor is tudjuk, hogy hogy van, ha offline vagyunk.

Ettől függetlenül azért mégiscsak bejelöltünk több száz profilt barátnak, és néha bosszankodásnak ad okot, ha eltűnik valaki, és körbe kell hat oldalt kattintgatni, mire egy alternatív elérhetőséget találunk (persze a képzett cyberstalker megtalál két perc alatt bárkit, de akkoris). Nem várok bocsánatkérő levelet senkitől, amiért visszavonta iwiwen az ismerettségünket, de egy automatikus üzenet hasznos lenne. “Béla profilcid volt, és már nem szerepel az iwiw adatbázisában, ha el szeretnéd érni, a bela@email.cim-en megteheted“. Vagy “Béla visszavonta a barátságotokat, ha egy mód van rá, ne szólj hozzá többet“. Akár be is lehetne állítani, hogy a barátaid mely csoportjának milyen üzenetet küldjön. Legyen már valami haszna is a user groupoknak.

Azzal kezdtem, hogy “aki meg érdekel, arról akkor is tudjuk, hogy hogy van, ha offline vagyunk“. Ez így is van, viszont ettől még jóval kényelmesebb a neten megkeresni. Meg amúgyis álszent ez a hozzáállás a közösségi oldalak részéről, hogy “találd meg nálunk az összes barátodat“. Sehol sem teszik hozzá, hogy “de ha már nem használod a mi szolgáltatásunkat, akkor menj a picsába“. Élet a profil halála után? Nincs. Törlöd magad, és olyan, mintha nem is léteztél volna. A hozzászólásaid is eltűnnek, szevasz. Az online közösségek nem emlékeznek meg a halottaikról. Ha így nézzük, az Internet Archive egy online temető. “Béla 2008. január 25-én még online volt, 26-án eltűnt az éterből. Egyesek azt állítják, szerzett egy életet. És nem jött fel msn-re, hogy elmondja, hol találta.

No, de, hogy hasznos is legyek a szombati kávézgatós brainstormom közepette, itt van két link. Az egyik az iwiw tools, ami kiírja, hogy már ki nem szeret. A másik pedig a Qwitter, ami mailt küld, ha valaki már nem követi nyomon a 140 karakteres szarásaidat, és azt is megírja, hogy mely üzeneted után döntött úgy az illető, hogy ő ezt nem akarja tovább látni.

Olyan van már, hogy az irl (a gyengébbek kedvéért: in real life) halottaknak online profilt csinálnak (lásd mydeathspace vagy halottakiwiwen /ami szemmel láthatólag nem működik), szerintem ideje lenne egy helyet csinálni az online halottainknak is, akik irl életre keltek!-emlékszel 3l33t3_h4ck3r_16-ra, akivel régen akkorákat raideltetek?! -aha, mi lett vele? -képzeld, gyereke lett. már három hónapja nem láttuk a szerveren!!4 -r.i.p. )’:

Szabi

Reklámok

Egy hozzászólás to “Online paranoia, avagy miért nem szeretsz már?”

  1. aaahh, iwiw tools tökéletes, eddig csak üzenőfal userblock-on tengődtem. iwiw produktivitás immár 120% (lenne, ha létezne ilyen :D)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: